Stéphane Richard, directorul general al France Telecom, cel mai mare grup de telecomunicatii francez si actionarul Orange Romania- cel mai mare operator din telecomul local, a fost arestat preventiv luni dimineata in ancheta procesului de arbitraj care a dus la plata a 403 de milioane de euro in 2008 catre Bernard Tapie, un sustinator important a fostului presedinte Nicolas Sarkozy, scrie Financial Times.

Richard este investigat pentru a vedea care a fost rolul oficialilor statului in aceasta afacere. In cazul in care va fi gasit nevinovat, Stéphane Richard (foto) va fi eliberat in 48 de ore.

In iulie 2008, cand omul de afaceri Bernard Tapie a primit 403 milioane de euro, seful France Telecom, grup detinut in proportie de 27% de statul francez, era director de cabinet al lui Christine Lagarde, in prezent sefa Fondului Monetar International, la acel moment ministru de finante.

Lagarde este suspecta ca din pozitia sa de ministru de finante l-ar fi ajutat pe Bernard Tapie sa primeasca 403 de milioane de euro, acesta fiind un apropiat al fostului presedinte Sarkozy.

De altfel, opozitia socialista din Franta pretinde ca procesul de arbitraj a avut loc pentru a-l recompensa pe Tapie pentru faptul ca l-a sustinut pe Nicolas Sarkozy la alegerile electorale din 2007.

Plata s-a facut in urma unui proces de arbitraj care a pus capatul unei dispute de circa 15 ani intre omul de afaceri Beranrd Tapie si Credit Lyonnais, o fosta banca de stat care a dat faliment si care a fost cumparata in 2003 de catre grupul Credit Agricole.

Tapie era in litigu cu Credit Lyonnais dupa ce in 1993 omul de afaceri francez a vandut catre banca actiunile pe care le controla la producatorul de articole sportive Adidas. Disputa intre Tapie si Credit Lyonnais a inceput cand acesta a acuzat institutia bancara ca ar fi fost fraudat dupa ce cei de la Credit Lyonnais au vandut Adidas cu un profit important.

«Stéphane Richard este seful acestui grup si exista de asemenea un director general delegat, Gervais Pellissier, care, potrivit legii, are aceleasi drepturi ca acesta, iar organizatia poate sa functioneze la fel si in lipsa sa. Arestarea preventiva este o masura uzuala intr-o chestiune complexa precum aceasta”, a declarat un purtator de cuvant al Orange, conform ziarului francez Les Échos.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si