Libra Internet Bank si TBI Bank, doua banci de talie mica din sistemul bancar romanesc, sunt cele mai avansate in privinta creditarii la distanta. Daca solutia de creditare online a Libra Bank permite deja clientilor sa solicite din platformele de Internet si Mobile Banking un credit de consum de pana la 20.000 lei, TBI Bank pregateste impreuna cu Altex creditarea prin mijloace video, solutie care ar trebui sa fie gata pana in Black Friday 2017.

Libra Internet Bank vizeaza in prima faza, cea de pilot, acordarea la distanta a circa 7.000 de credite, utilizand pentru autentificarea contractului de credit semnatura digitala, sub forma certificatelor calificate valabile 60 de minute, solutie mult mai eficienta din punct de vedere al costurilor, care permite bancii sa subventioneze emiterea certificatelor pentru clienti.

ANAF se opusese in trecut acordarii de credite online, intrucat solicita semnatura olografa pentru verificarea clientului in baza de date fiscale.

Raiffeisen Bank testeaza semnatura electronica si pregateste un digital wallet

Raiffeisen Bank testeaza si ea mai multe tehnologii de semnatura digitala, care sa acopere contexte diverse de utilizare, inclusiv creditarea. "Momentan ne concentram pe utilizarea in unitatile noastre pentru procesul de inrolare clienti a tehnologiei QES (Qualified Electronic Signature); si acesta e numai un exemplu".

Florin Boldescu, Head of Digital in cadrul Raiffeisen, a declarat pentru wall-street.ro ca banca este implicata si in crearea unui wallet mobil, propriu, prin care sa ofere clientilor oportunitati multiple, de la plata bunurilor cumparate in mediul fizic (magazin) si online, la servicii conexe de management al finantelor oferite de banca.

Estimam ca in cursul anului 2018 aceste lucruri vor fi disponibile pentru clientii nostri - Florin Boldescu, Head of Digital, Raiffeisen Bank

Altex si TBI Bank vor avea in toamna prima solutie de creditare prin videoconferinta

Altex si TBI Bank pregatesc pentru Black Friday 2017 cel mai avansat proiect de creditare la distanta, prin videoconferinta cu agentul bancii. Institutia de credit de talie mica, detinuta de grupul cu acelasi nume din Bulgaria, va acorda astfel credite online, urmand sa implementeze in timp pentru Black Friday sistemul video de identificare a clientului si autentificarea prin semnatura electronica calificata.

Din toamna insa, pana de Black Friday, clientii Altex vor avea ca optiune in pagina de check-out a comenzii online si obtinerea unui credit 100% online, care ar putea fi accesat in 5-10 minute printr-o solutie de identificare video dezvoltata de TBI Bank. Clientii Altex vor fi directionati pe site-ul TBI Bank pentru a incheia un contract de creditare.

Ca parte a procesului de creditare se va implementa un proces la distanta care va acoperi cerintele de KYC (know your customer) si AML (Anti Money Laundering).

Solutia video este avizata de autoritatile europene si implica identificarea si autentificarea clientului prin mijloace video si semnatura electronica calificata. Astfel, la prima interactiune in procesul de accesare a creditului, clientul va trebui sa isi prezinte in videoconferinta actul de identitate, soft-ul solutiei avand functionalitati de recunoastere a datelor din buletin si de recunoastere faciala.

ING Bank a derulat in 2016 un proiect pilot de creditare online, doar pentru clientii existenti

Si ING Bank a inceput in T4 2016 un proiect pilot prin care clienti existenti, cu un istoric bun de plata la imprumuturile in derulare, au putut sa acceseze credite 100% online, fara sa mai treaca prin sucursale sa semneze alte documente daca isi incasau veniturile in conturile ING, dar banca nu a mai anuntat extinderea proiectului pentru toti clientii sau chiar pentru non-clienti.

Grupul ING foloseste in alte piete mecanisme de video identificare a clientului, dar legislatia locala prevede existenta unei semnaturi, care poate fi electronica sau olografa. De aceea, pentru clientii existenti, unde procedura de "know your customer" a fost deja realizata, ING Bank nu a mai avut nevoie sa ceara o noua semnatura celor 400 de clienti din proiectul pilot, contractul fiind validat electronic prin certificate digitale calificate, spunea, in martie, intr-o emisiune Profesionistii in Banking, Stefan Radu, fostul director de produse si strategie in cadrul bancii.

"Ne dorim sa avem la dispozitie o solutie mai simpla de semnatura si am demarat discutiile cu Biroul de Credite si cu ANAF, astfel incat sa putem folosi semnatura din Internet Banking, care este certificata in fiecare an de un auditor si Ministerul Telecomunicatiilor. Ne dorim sa o folosim in toate aceste interactiuni, astfel incat sa acordam credite 100% online. Credem ca exista o nevoie si exista clienti care vor un canal 100% online si sa nu mai fie obligati sa ajunga intr-o sucursala a unei banci", completa Radu Stefan.

Ce alte banci testeaza terenul in creditarea la distanta sau semnatura digitala

Patria Bank isi propune, de asemenea, sa duca din toamna la urmatorul nivel proiectul IBA (Internet Banking Asistat), prin care clientii pot deja sa autorizeze in sucursalele bancii diferite tipuri de tranzactii si operatiuni prin folosirea semnaturii biometrice pe un dispozitiv de tip tableta. Pasul firesc si viziunea actionarului majoritar este ca forta mobila de vanzari sa foloseasca dispozitivele mobile pentru a acorda credite.

UniCredit Consumer Financing si UniCredit Leasing, parte a grupului UniCredit in Romania, sunt in proces de selectie a furnizorilor de tehnologie pentru implementarea unui proiect de semnatura electronica.

BRD are in lucru si ea un proiect de semnatura biometrica in 50 de puncte de vanzare, iar un IFN foarte avansat in zona digitala, Credius, este in curs de a implementa identificarea clientilor la distanta si semnatura electronica calificata.

Sursa foto: Andrey_Popov_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri