Site-ul WikiLeaks i-a oferit consultanta judiciara lui Edward Snowden pentru a pleca in siguranta din Hong Kong si a obtine azil politic intr-un stat democratic, relateaza CNN, citat de Mediafax.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, indemnase comunitatea internationala sa fie "alaturi de" Edward Snowden, acuzandu-l pe presedintele SUA, Barack Obama, ca "a tradat o generatie de tineri intelectuali".

Julian Assange - refugiat de un an in ambasada Ecuadorului din Londra si al carui site, WikiLeaks, a publicat sute de mii de documente secrete americane - anuntase joi ca se afla in contact cu reprezentanti ai lui Edward Snowden cu scopul de a-l ajuta sa obtina azil in Islanda.

Guvernul din Hong Kong a confirmat, duminica, plecarea fostului consultant informatic al NSA Edward Snowden.

"Domnul Snowden a parasit duminica Hong Kong-ul in mod voluntar, plecand in mod legal in alta tara", a declarat, conform AFP, un purtator de cuvant al Guvernului local, precizand ca autoritatile "nu primisera inca informatii care sa justifice arestarea" tanarului american.

Potrivit presei chineze, Edward Snowden, fostul consultant IT care a dezvaluit informatii despre programele americane de interceptare a comunicatiilor, a parasit Hong Kong -ul duminica, la bordul unui avion al companiei Aeroflot cu destinatia Moscova.

Avionul comercial care il transporta pe Snowden urmeaza sa aterizeze duminica dupa-amiaza pe aeroportul Seremetievo din Moscova, insa nu se stie daca aceasta va fi destinatia finala a fostului consultant al Agentiei Nationale pentru Securitate din Statele Unite, scrie ziarul South China Morning Post.

Edward Snowden, in varsta de 29 de ani, fugise in Hong Kong in mai, dupa ce a dezvaluit existenta a doua programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, incepand din 2006, iar celalalt, Prism, vizand retele de socializare. Snowden a fost inculpat vineri, in Statele Unite, pentru acte de spionaj, iar justitia americana a cerut autoritatilor din Hong Kong sa il aresteze.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Topul celor mai scumpe orase din lume in 2019