Snowden, a carui fotografie, cu fata sa tanara si o expresie ingrijorata, tine de doua saptamani prima pagina in ziarele din intreaga lume, a parasit Hong Kong-ul duminica, spre Moscova. El a cerut azil politic in Ecuador, unde incerca sa ajunga prin Cuba sau Venezuela. Insa nu a mai fost vazut de atunci.

Chiar inainte ca Washingtonul sa emita vineri un mandat de arestare pe numele sau, Edward Snowden era convins ca autoritatile din fosta colonie britanica, restituita Chinei in 1997, il vor aresta pana la urma.

Potrivit lui Alberto Ho, un deputat pro-democratie si unul dintre cei trei consilieri ai americanului in timpul sejurului sau la Hong Kong, detentia l-ar fi privat de laptopurile sale, o perspectiva "intolerabila" pentru acest fost administrator de sisteme la Agentia Nationala americana de Securitate (NSA), despre care a dezvaluit ca spiona calculatoare si telefoane in intreaga lume.

"Punctul crucial in acest caz este sa aflam daca va fi eliberat pe cautiune", a declarat el pentru AFP, intr-un interviu, in care a ridicat din valul ce acoperea conditiile unei vieti cvasi-clandestine duse de Snowden la Hong Kong.

"A devenit foarte ingrijorat" la ideea de a petrece luni in inchisoare, in asteptarea unei decizii a justitiei cu privire la extradarea sa catre Statele Unite, unde risca o pedeapsa de 30 de ani de inchisoare, a subliniat el.

Edward Snowden a sosit pe 20 mai din Hawaii, unde lucra pentru o firma subcontractoare NSA.

"A venit la Hong Kong singur. Se simtea abandonat si a contactat organizatii de drepturile omului in legatura cu avocatii sai", a declarat Ho.

Instalat intr-un hotel de lux timp de mai multe zile, el a fost reperat de presa si l-a parasit pe 10 iunie. Ulterior, el "schimba (locul) o data sau de doua ori", noaptea, intr-o discretie totala, dupa care se refugiaza la un sustinator al cauzei sale.

Spatiul in care a trait in diferitele ascunzatori era "stramt", dar Snowden s-a multumit cu el "atat timp cat avea un calculator, pentru a fi in contact cu cine vrea el", potrivit lui Ho, care a confirmat informatii publicate luni seara tarziu de New York Times.

In urma cu o saptamana, consilierii sai au organizat o cina in acest apartament. Meniul continea pizza, pulpe de pui cu sos si Pepsi. Precaut, Snowden le-a cerut celor cu care a luat cina sa isi lase telefoanele mobile in frigider.

Avocatii i-au spus, atunci, ca politia din Hong Kong putea sa il aresteze si sa il plaseze in detentie provizorie, in conditii "spartane".

Un intermediar misterios l-a contactat, ulterior, pe tanarul american - el a "sarbatorit" vineri implinirea varstei de 30 de ani - in numele Guvernului din Hong Kong, pentru a-l avertiza ca nu poate scapa unei proceduri de examinare a cererii americane de extradare, oferindu-i totodata asigurari ca autoritatile nu intentioneaza sa il aresteze daca paraseste teritoriul inainte.

Incurajat de aceste garantii, dar "terorizat" la gandul de a petrece vara in inchisorile din Hong Kong, Snowden a luat decizia definitiva - vineri seara, potrivit lui Ho - de a pleca.

Duminica, alt avocat, Jonathan Man, l-a insotit la aeroport, in cazul in care agenti de politie sau de la imigratie decideau sa puna in aplicare mandatul de arestare american.

Insa Eduard Snowden a putut sa ia un zbor. WikiLeaks, al carui fondator Julian Assange i-a oferit o sustinere americanului, a declarat ca i-a furnizat documente de refugiat emise de Ecuador.