Sute de persoane au manifestat sambata in Hong Kong pentru ca autoritatile sa nu il extradeze pe fostul spion american Edward Snowden, ce a dezvaluit recent existenta unor programe de supraveghere masiva si la nivel mondial a comunicatiilor telefonice si pe Internet desfasurat de SUA, relateaza AFP.
FBI a lansat joi o ancheta cu privire la acest fost consultant al CIA si la puternica agentie americana de spionaj electronic NSA. Snowden a recunoscut din Hong Kong ca este la originea scurgerilor de informatii despre programele secrete de supraveghere a comunicatiilor de catre Washington, inainte de a disparea in urma cu cateva zile, potrivit Mediafax.

Beijingul a asigurat la randul sau ca nu stie nimic despre acest informatician in varsta de 29 de ani.

"Pentru apararea libertatii de exprimare!", "Protejati-l pe Snowden!", "Nu extradarii!", scandau sute de manifestanti la Hong Kong, intre care avocati pentru drepturile omului si un numar mare de expatriati, au constatat jurnalistii AFP.

Un barbat purta o pancarta cu fotografia presedintelui american Barack Obama avand pe urechi niste casti voluminoase. Un alt afis proclama: "Tradarea lui Snowden inseamna tradarea libertatii!".

Autoritatile din Hong Kong, care beneficiaza de o anumita autonomie sub tutela Chinei, au semnat de multa vreme un acord de extradare cu Statele Unite. Dar Beijingul are dreptul sa se opuna prin veto oricarei decizii luate de acestea.

Manifestantii au raspuns unui apel lansat de 27 de organizatii de aparare a drepturilor omului si libertatilor. Organizatorii au predat Consulatului general american din Hong Kong o scrisoare pe care au dat-o publicitatii: "De multi ani, Departamentul de Stat american a aparat public cauza libertatii utilizatorilor de Internet si a criticat alte guverne pentru atacuri cibernetice, acte de spionaj (electronic) si cenzura", afirma aceasta scrisoare.

"Or, noi realizam, gratie dezvaluirilor recente, ca administratia americana are propriile activitati secrete de supraveghere si pare sa duca propriul sau razboi cibernetic impotriva Hong Kong-ului", continua scrisoarea, conchizand: "Este o incalcare a drepturilor omului fata de cetatenii din Hong Kong si din lumea intreaga".

Sursa foto: Agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri