Cotidianul din Hong Kong afirma ca a consultat un extras din dosarele detinute de catre Edward Snowden in cursul unui interviu cu el in metropola chineza, unde s-a refugiat din 20 mai, dupa ce a trimis informatii explozive la The Guardian si Washington Post, relateaza Mediafax.
Acel extras contine adrese de IP (Internet protocol, numarul de identificare pentru un calculator conectat) vizate si data patrunderilor in sisteme. SCMP nu a publicat adresele si nici nu a identificat persoanele sau institutiile vizate.
Potrivit publicatiei, documentele precizeaza daca o operatiune este in curs sau incheiata si par sa arate un nivel de reusita a tentativelor de patrundere in sistem de 75%.
"Nu stiu ce tip de informatii cauta pe aceste aparate, stiu doar ca utilizarea mijloacelor tehnice pentru a patrunde fara autorizare in aparate civile este o incalcare a dreptului si este indoielnica din punct de vedere etic", a declarat Edward Snowden pentru cotidianul in limba engleza.
Tanarul in varsta de 29 de ani, care a fugit in Hong Kong, a acordat miercuri un nou interviu pentru cotidianul SMCP in care afirma ca vrea sa ramana in teritoriul autonom chinez, de unde intentioneaza sa "combata administratia americana in tribunale".
Fostul consultant al puternicei agentii de informatii NSA a evocat, de asemenea, metodele americane de spionaj, precizand ca Statele Unite au acces la "sute de mii de calculatoare", inclusiv din Hong Kong si China.
Beijingul a anuntat joi ca nu are "nicio informatie de oferit" despre american.
Spionajul informatic este o sursa frecventa de frictiuni intre cele doua puteri ale planetei si s-a aflat pe agenda de discutii a intalnirii de sambata trecuta dintre presedintele american Barack Obama si omologul sau chinez Xi Jinping.

Sursa foto: agerpress.ro