Fostul consultant american Edward Snowden a depus cereri de azil politic in 21 de state, printre care Rusia, Islanda, Ecuador, Cuba, Venezuela, Brazilia, India, China, Germania si Franta, scrie Mediafax.

Aceste cereri au fost facute in numele lui Snowden de catre Sarah Harrison, o angajata britanica a Wikileaks, care l-a insotit pe fostul consultant NSA in calatoria de la Hong Kong la Moscova pe 23 iunie.

"Cererile au fost transmise unui reprezentat al consulatului rus, in aeroportul Seremetievo din Moscova", potrivit unui comunicat publicat de Wikileaks.

"Documentele subliniaza riscurile de persecutie la care se expune Snowden in Statele Unite, iar consulatul rus a inceput sa le distribuie ambasadelor competente de la Moscova", informeaza comunicatul.

Cereri in numele lui Snowden au fost adresate, de asemenea, Austriei, Boliviei, Finlandei, Italiei, Irlandei, Olandei, Republicii Nicaragua, Norvegiei, Poloniei, Spaniei si Elvetiei, potrivit Wikileaks.

Fostul consultant american l-a acuzat luni pe presedintele Barack Obama ca "face presiuni asupra liderilor" tarilor carora el le-a cerut
protectie.

De asemenea, el l-a acuzat pe presedintele Statelor Unite ca i-a ordonat vicepresedintelui Joe Biden sa exercite presiuni asupra liderilor tarilor carora el le-a cerut azil politic, pentru a obtine extradarea sa.

Totodata, a fost publicata o scrisoare a lui Snowden catre presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, in care acesta ii multumeste pentru sustinere si refuzul de a-l extrada.

Correa a confirmat luni intr-un interviu ca Joe Biden i-a cerut in decursul weekendului sa respinga cererea de azil politic a lui Snowden.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Medicii romani, tentati cu salarii de 6.000 de euro in Germania