Principalele cauze care au afectat furnizarea serviciilor de telefonie, internet sau retransmisie a programelor audiovizuale pentru cel putin o ora in 2012 au fost distrugerea unor echipamente si cabluri in urma lucrarilor de constructii si intreruperile de energie electrica, potrivit ANCOM.
ANCOM a realizat, pentru al doilea an consecutiv, un studiu privind incidentele cu impact semnificativ asupra securitatii si integritatii reelelor si serviciilor de comunicatii electronice, aplicand furnizorilor un chestionar care a urmarit cuantificarea si evaluarea acelor incidente care au afectat un numar mai mare de 5.000 de conexiuni timp de cel putin o ora pe parcursul anului 2012. Studiul a inclus 44 de furnizori de retele si servicii de comunicatii electronice, totalizand peste 90% din piata de comunicatii electronice, in functie de veniturile inregistrate in anul 2012, transmite Mediafax.

Furnizorii chestionati au raportat un numar total de 165 de incidente care au afectat securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice in 2012. Dintre acestea, 60% au fost determinate de cauze externe, precum lucrari de constructie si intreruperi in furnizarea energiei electrice, fenomene naturale sau furturi de cabluri, iar restul au avut cauze interne furnizorilor de comunicatii (defectiuni ale echipamentelor, erori de software, erori umane).

Astfel, 39% dintre incidentele raportate au fost generate de terte parti in mod accidental, prin distrugerea unor echipamente si cabluri in urma unor lucrari de constructie sau prin intreruperea furnizarii energiei electrice, 37% au fost cauzate de erori de sistem, blocarea sau defectarea unor echipamente, erori de configurare, congestii in retea, iar restul au fost cauzate de fenomene naturale, actiuni rau intentionate si erori umane.

Potrivit datelor ANCOM, numarul mediu estimativ de conexiuni afectate de fiecare incident produs in anul 2012 a fost de 72.224 de conexiuni, iar incidentele au afectat in total aproximativ 12 milioane de conexiuni. Cele mai multe incidente au afectat serviciile de telefonie fixa sau cu mobilitate limitata si serviciile de acces la internet prin conexiuni permanente la punct fix (aproximativ 50% din incidente). In plus, resursele cele mai afectate de incidente au fost tronsoanele de fibra optica (30%) si echipamentele retelelor radio de acces GSM (23%).

Durata totala a incidentelor raportate pentru anul 2012 a fost de 1.428 ore, in timp ce durata medie a unui incident a fost de 8,65 ore. Incidentele cauzate de fenomene naturale, (in principal de caderile masive de zapada din lunile de iarna, au avut o durata mult mai mare decat oricare alt tip de incident, in medie de 31 de ore. De altfel, cele mai multe incidente (15%) din cursul anului trecut au fost inregistrate in ianuarie.

Aproximativ jumatate dintre incidentele raportate ar fi putut impiedica sau perturba apelurile de urgenta la numarul 112.

Pe baza rezultatelor studiilor realizate in 2012 si 2013, ANCOM a elaborat si va adopta in curand o procedura nationala de raportare periodica a incidentelor de securitate cu impact semnificativ si, corelat, masurile minime care trebuie luate de furnizori in vederea cresterii gradului de securitate si integritate a retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri