Inventarierea retelelor de comunicatii, organizarea licitatiilor privind licentele de televiziune digitala si pentru benzile de frecvente 3,4-3,6 GHz sunt propunerile pentru planul de actiuni ale autoritatii de reglementare in comunicatii, ANCOM, pentru 2014, a anuntat institutia, conform Mediafax.

"Dupa ce in anul 2013 ANCOM a luat masuri pentru ca toti cei vizati de lege sa cunoasca drepturile si obligatiile ce le revin, in anul 2014 institutia va demara un proiect de realizare a unui inventar national al retelelor publice de comunicatii si al elementelor de infrastructura asociate acestora, ce se va intinde pe mai multi ani si, totodata, va continua campania de comunicare a prevederilor legii infrastructurii", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Pentru a promova concurenta in domeniul comunicatiilor, ANCOM va revizui pietele relevante corespunzatoare serviciilor de acces la bucla locala si de linii inchiriate-segmente terminale si va identifica eventualii furnizori cu putere semnificativa si masurile de reglementare corespunzatoare.

In ceea ce priveste administrarea spectrului radio, ANCOM va sustine procesul de trecere la televiziunea digitala terestra prin organizarea procedurii de selectie privind acordarea a cinci multiplexe DTV.

"De asemenea, autoritatea va elabora documentatia aferenta organizarii procedurii de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului in banda 3.400 - 3.800 MHz, va adopta Strategia privind acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de 410 si 450 MHz si va elabora strategia privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio ramas nealocat in urma licitatiei din 2012 in benzile de 800 MHz si 2.600 MHz", se mai spune in comunicat.

Citeste si:
Huawei, Trump, cursa 5G si Guvernul Romaniei: Cum ne pozitionam?
Huawei, Trump, cursa 5G si...

Pentru cresterea gradului de informare a utilizatorilor, autoritatea are in vedere modificarea Deciziei 77/2009.

Totodata, autoritatea va desfasura o ampla campanie de control la furnizorii de servicii de comunicatii destinate publicului, pentru a verifica includerea clauzelor minime in contractele incheiate cu utilizatorii finali.

In domeniul postal, in anul 2014, ANCOM va determina costul net si va stabili mecanismele de finantare pentru serviciul universal postal si va aproba contractul-cadru si regulile de furnizare a serviciilor postale din sfera serviciului universal.

Accesul la serviciul universal reprezinta dreptul oricarei persoane de a beneficia de furnizarea permanenta a serviciilor postale de baza, la un anumit nivel de calitate, in orice punct de pe teritoriul Romaniei, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor.

Citeste si:
Scad tarifele pe care operatorii mobili le percep intre ei
ANCOM: Tarife mai mici in...

Pentru a contribui la prevenirea incidentelor ce pot afecta securitatea retelelor si serviciilor de comunicatii destinate publicului, ANCOM va elabora un ghid de implementare a masurilor minime de securitate ce trebuie luate de catre furnizori si un ghid de raportare a incidentelor care au afectat securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii.

Totodata, autoritatea va intocmi un raport privind incidentele care au avut loc in cursul anului 2013, precum si un raport privind masurile de securitate implementate de operatori.

Planul de actiuni al ANCOM propus pentru anul 2014 poate fi consultat pe pagina web a institutiei, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la 30 noiembrie.

Citeste si:
Petrescu, MCSI: 5G-ul va revolutiona economia Romaniei
Petrescu, MCSI: 5G-ul va...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Operatorii telecom au incasat 8 mld. lei in 2019. Cum arata top 3
Setari Cookie-uri