Statul va angaja un consultant specializat pentru a vinde intreaga participatie minoritara pe care o mai detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social al operatorului de telefonie fixa, operatiune avizata, miercuri, de Guvern, a anuntat Ministerul pentru Societatea Informationala.
Optiunea principala a Guvernului este, la acest moment, ca actiunile sa fie vandute prin listare la Bursa de Valori Bucuresti, dar asteapta si opinia consultantului care urmeaza sa fie angajat selectat, astfel incat profitul statului din aceasta operatiune sa fie cat mai mare.

"In sedinta de miercuri a Guvernului a fost adoptata hotararea pentru modificarea si completarea HG 727/2005 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Romtelecom, care a fost precedata de aprobarea unui memorandum pe aceeasi tema. Hotararea prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care statul, prin minister, le detine in companie. Aceste actiuni au o valoare nominala de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom", se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de Mediafax.

Hotararea prevede selectarea de catre minister a unui consultant specializat, respectiv o banca de investitii sau un consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital, in vederea finalizarii privatizarii Romtelecom.

"Atributiile consultantului vor consta in acordarea de asistenta specializata, inclusiv juridica, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor si efectuarea tuturor proceselor a caror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizari, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare. Cheltuielile de privatizare constand in plata consultantului, pregatirea si realizarea privatizarii etc. urmeaza sa fie suportate de la bugetul de stat, in functie de sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul ministerului", se spune in comunicat.

In vederea organizarii procesului de selectie, a evaluarii ofertelor consultantilor si a selectarii consultantului, ministerul va constitui o comisie avand un secretariat tehnic, a carei structura, componenta, atributii si drepturi, mod de lucru vor fi stabilite prin ordin de ministru.

Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului pentru intreaga activitate desfasurata vor fi suportate de minister, in limitele bugetului aprobat cu aceasta destinatie, la finalizarea procesului de vanzare a actiunilor Romtelecom, din sumele incasate din vanzarea acestora.

"Finalizarea procesului de privatizare este considerata oportuna in contextul economic actual si al profitabilitatii companiei care, in anul 2012, a inregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifra de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodata, prin acordurile stand-by de tip preventiv incheiate cu FMI, privatizarea intra in categoria masurilor elaborate prin reformele structurale menite sa asigure cresterea economica, considerandu-se ca o incredere sporita in randul investitorilor, cuplata cu privatizarile planificate in cadrul programului, vor aduce noi investitii straine directe si intrari de capital bancar", se mai spune in comunicat.

Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, spune ca este a treia oara cand statul demareaza procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom.

"Credem ca vanzarea de actiuni si iesirea statului din actionariat, avand in vedere ca investitorul privat detine majoritatea actiunilor, este varianta viabila, din toate punctele de vedere. In acest moment, optiunea noastra principala de privatizare este cea legata de listarea actiunilor la bursa din Bucuresti. Consultantul selectat ne va ajuta insa sa identificam metoda optima de finalizare a privatizarii Romtelecom, care sa permita maximizarea profitului pentru stat", a afirmat Nica.

Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care detine 54,01% din capital.
Actiunea de finalizare a procesului de privatizare Romtelecom a demarat inital in 2005. In 2008, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a reluat actiunile de finalizare a privatizarii operatorului, dar acestea nu au avansat.

Datele actuale ale ministerului de resort privind situatia financiara a Romtelecom in ultimii trei ani releva ca, in 2010, a fost inregistrata o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifra de afaceri de 3,02 miliarde de lei.

In 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, in timp ce in 2012 a fost inregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,73 miliarde de lei.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri