Guvernul britanic a obligat The Guardian sa distruga dosare furnizate de Edward Snowden

Guvernul britanic a fortat cotidianul The Guardian sa distruga mai multe dosare, amenintand cu o procedura judiciara dupa publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden, a declarat editorul cotidianului britanic, conform Mediafax, care citeaza de AFP.

Alan Rusbridger a declarat ca a fost contactat "de un oficial de rang foarte inalt al Guvernului care a afirmat ca reprezinta opinia premierului".

Ulterior, el a avut doua intalniri cu acest oficial care "i-a cerut predarea sau distrugerea intregului material asupra caruia se lucra".

Cotidianul era in plin proces de publicare a dezvaluirilor privind programele de supraveghere masiva desfasurate de Agentia de Securitate Nationala (NSA) americana si de corespondentul sau britanic GCHQ, dupa livrarea de catre fostul consultant american Edward Snowden a mii de documente secrete.

Intr-un articol publicatde Guardian, Rusbridger afirma ca autoritatile i-au spus: "V-ati distrat destul. Acum vrem sa ne predati chestia asta".

"Ulterior am avut mai multe intalniri cu persoane mai putin cunoscute din Whitehall", cartierul care adaposteste birourile premierului, a continuat editorul. "Cererea era aceeasi: predati materialul lui Snowden sau distrugeti-l ... S-a dezbatut destul. Nu mai trebuie sa scrieti pe acest subiect".

Editorul a declarat ca Guvernul a amenintat cu demararea unei proceduri judiciare pentru a incerca sa recupereze documentele secrete, daca publicatia nu le distruge ea insasi.

"Si atunci a avut loc unul dintre momentele cele mai bizare din lunga istorie a Guardian", a adaugat el.

"Doi experti in securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea hard disk-urilor in subsolul redactiei pentru a fi siguri ca nu mai ramane ceva ce ar putea constitui un interes pentru a fi predat agentilor chinezi", a povestit editorul.

Articolul sau este publicat in timp ce autoritatile britanice se confrunta cu un val de proteste, dupa retinerea timp de noua ore a lui David Miranda, partenerul jurnalistului Guardian care a lucrat cu Snowden pentru a dezvalui programele de supraveghere.

Rusbridger a condamnat aceasta retinere si a avertizat "ca nu peste mult timp, jurnalistilor le va deveni imposibil sa aiba surse confidentiale".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri