Concurenta prelungeste consultarile pentru angajamentele prin care operatorii ar putea avea preturi similare pentru apelurile intre retele

Consiliul Concurentei (CC) extinde cu doua saptamani, pana pe 16 septembrie, perioada de consultare publica a propunerilor de angajamente formulate de companiile Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS, in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de fiecare dintre operatorii de telefonie mobila in propria retea.

Astfel, autoritatea de concurenta doreste sa ofere tuturor persoanelor interesate posibilitatea de a analiza impactul pe care il pot avea asupra activitatii lor angajamentele formulate de cele patru companii.

Pe site-ul institutiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone pentru inlaturararea ingrijorarilor Consiliului Concurentei care au condus, in 2011, la declansarea unei investigatiei despre o posibila discriminare legate de preturile pe care operatorii le practica atunci cand utilizatorii apeleaza intr-o alta retea.

“Cei patru operatori practica tarife diferentiate de terminare a apelurilor in functie de originea acestora (apeluri initiate si terminate in aceeasi retea, respectiv apeluri initiate intr-o retea si terminate in alta retea). Diferenta dintre tarifele pentru apeluri initiate si terminate in aceeasi retea si cele pentru apelurile initiate intr-o retea si terminate in alta retea este excesiva. Acest lucru poate conduce la prejudicierea consumatorilor care vor plati tarife mai mari si poate afecta mediul concurential din acest domeniu prin limitarea dezvoltarii retelelor mai mici, mentinerea artificiala a cotelor pe piata de retail, afectarea migrarii utilizatorilor catre alte retele”, potrivit oficialilor Consiliului Concurentei.

Dupa analiza observatiilor formulate de catre terti, CC poate solicita celor patru operatori modificarea propunerilor si poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor.

In cazul neindeplinirii angajamentelor, companiile pot fi sanctionate cu o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri. Pe parcursul procedurii Consiliul Concurentei poate redeschide la cerere sau din oficiu investigatia, daca se constata anumite nereguli.

Cei interesati pot depune observatii la angajamentelor operatorilor pana la data de 16 septembrie 2013, prin fax la nr. 021.405.45.12, prin e-mail la adresa servicii@consiliulconcurentei.ro sau prin posta la adresa Piata Presei Libere nr. 1, corp D1, sector 1, Bucuresti, cod postal 013701.

Citeste si: Ce oferte ar putea lansa operatorii in momentul in care vor avea preturi nediferentiate intre retele


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri