Nokia ia in calcul o fuziune cu grupul francez Alcatel-Lucent, dupa ce grupul finlandez a vandut divizia de telefoane mobile catre Microsoft, au declarat surse apropiate discutiilor, citate de MarketWatch.

Consiliul de Administratie al Nokia evalueaza variante pentru strategia viitoare a grupului, luand in calcul inclusiv mai multe optiuni in ceea ce priveste un eventual acord cu Alcatel-Lucent, au afirmat sursele citate.

Nokia nu a inceput discutiile cu grupul francez, scrie Mediafax.

Compania finlandeza a preluat in aceasta vara, pentru 1,7 miliarde euro, participatia grupului german Siemens la producatorul de echipamente de telecomunicati Nokia Siemens Networks (NSN).

Microsoft va prelua divizia de telefoane mobile a Nokia pentru 5,4 miliarde euro, grupul finlandez urmand sa se concentreze ulterior pe NSN, serviciile de navitatie si geolocatie HERE si activitati de cercetare si dezvoltare.

Nokia a prezentat o camera de...
Citeste si: Nokia a prezentat o camera de filmat sferica, desti

Contactati de MarketWatch, reprezentantii Nokia si Alcatel-Lucent au refuzat sa comenteze informatiile.

O sursa apropiata NSN sustine ca discutiile din conducerea Nokia privind o fuziune cu Alcatel sunt invaluite in incertitudine, din cauza unor "riscuri semnificative de restructurare" asociate companiei franceze.

Alcatel-Lucent a fost formata in 2006 prin fuziunea grupului francez Alcatel cu Lucent Technologies, divizia de echipamente telecom a gigantului american AT&T. Alcatel-Lucent a inregistrat pierderi anuale in fiecare an de la fuziune. In trimestrul al doilea al acestui an, grupul a avut o pierdere de 885 milioane euro, in principal din cauza cheltuielilor ridicate cu restructurarea si deprecierea activelor.

Alcatel-Lucent desfasoara un program de restructurare cu tinta de a reduce cheltuielile cu un miliard de euro si de a focusa operatiunile pe produse mai profitabile.

Raport: Nokia ar putea lansa...
Citeste si: Raport: Nokia ar putea lansa un telefon propriu in 2016

Compania franceza are insa contracte profitabile, pe termen lung, cu Verizon Wireless si AT&T, cei mai mari operatori americani, precum si cu China Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume dupa numarul de clienti.

Potrivit unor surse, mai multi oficiali din guvernul francez ar sprijini o fuziune intre Alcatel-Lucent si divizia de echipamente telecom a Nokia.

Principalii concurenti ai Alcatel-Lucent si NSN sunt Ericsson (Suedia) si companiile chineze Huawei si ZTE.

Analistii Morgan Stanley estimeaza intr-un raport recent ca o fuziune intre Alcatel-Lucent si NSN ar crea al doilea mare producator de infrastructura telecom la nivel mondial. In prezent, Ericsson are o cota de piata de 36%, iar Huawei de 32%.

Nokia cumpara Alcatel -...
Citeste si: Nokia cumpara Alcatel - Lucent cu peste 15 MLD. euro


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si