Cele mai mari tranzactii din comertul electronic in criza: Naspers si Radu Georgescu sunt in top

Dintre cele zece cele mai mari tranzactii din comertul online romanesc, cele mai multe i-au implicat pe antreprenorul Radu Georgescu si grupul sud-african Naspers. Astfel, Naspers a fost parte a patru tranzactii, iar Radu Georgescu a trei dintre ele.

In aprilie 2009, Asesoft Distribution a preluat 51% din actiunile eMag, cel mai important retailer online local.

In septembrie 2009, Marius Ghenea, fondatorul si presedintele Fit Distribution, grup care detine magazinele online PCfun si ElectroFun, a anuntat ca a cumparat in intregime PC Garage, unul din cei mai mari retaileri online locali. Despre aceasta tranzactie omul de afaceri afirma ca este “cea mai importanta consolidare din intreg retailul online romanesc de la inceputuri si pana in prezent”, achizitia urmand sa formeze la acel moment un grup cu un business anual de aproape 30 de milioane de euro.

In noiembrie 2009, a aparut stirea ca Naspers a cumparat prin Allegro, subsidiara europeana a grupului, Autovit.ro, cel mai mare site de anunturi de masini din Romania. Autovit.ro a fost lansat in anul 2000.

In octombrie 2010, Radu Georgescu a anuntat ca a cedat 83% din furnizorul de solutii de comert electronic Gecad Epayment catre grupul Naspers. Intre timp Gecad Epayment s-a rebranduit, iar compania se numeste PayU Romania.

Citeste si:
Participă pe 27 și 28 octombrie la retailArena 2020!
Participă pe 27 și 28...

In martie 2011, fondul de investitii 3TS Capital Partners a cumparat prin 3TS Cisco Growth Fund un pachet minoritar din compania de plati online de software Avangate, aceasta urmand sa primeasca o investitie de 4 milioane de euro in sase luni.

In august 2011, compania clujeana Ebono Electronics, care detine magazinul online Debo.ro, achizitionat retailerul Livemag.ro.

In decembrie 2011, Naspers cumparat Fashion Days Shopping, care detine Fashion Days, un site de haine si accesorii care are operatiuni in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, printre care Romania, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Bulgaria

In iulie 2012, International Transactions&Services SA (IT&S), distribuitor de echipamente electronice, IT si telecom si care detine totodata retailerul online Koyos.ro, a cumparat site-ul de IT specializat Sigmanet.ro, marindu-si astfel cota de piata pe segmentul de comert electronic. Practic, compania fondata in 1994 opereaza in prezent prin doua site-uri: Koyos.ro, un magazin online lansat in 2010, si Sigmanet.ro.

Citeste si:
Cristi Movilă, VTEX: Românii nu mai merg în magazine doar să se uite
Cristi Movilă, VTEX: Românii...

Tot in iulie 2012, grupul sud-african Naspers a anuntat ca a cumparat 70% din eMag, cel mai jucator din comertul electronic local, companie cu afaceri de 153,7 milioane de euro in 2012. Aceasta este totodata si cea mai mare tranzactie din piata romaneasca de comert electronic. In urma achizitiei, Naspers detine 70% din actiuni, Iulian Stanciu 21,6%, iar Radu Apostolescu, singurul cofondator care mai este inca actionar, controleaza 8,4%. Tranzactia a marcat, iesirea din actionariat a lui Sebastian Ghita.

Octombrie 2013: Radu Georgescu si 3TS Capital Partners ies complet din actionariatul Avangate, iar actiunile sunt preluate in proportie de 100% de catre Francisco Partners, unul dintre cele mai puternice fonduri de private equity din Statele Unite axate pe tehnologie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri