In urma cu 30 de ani avea loc lansarea primului calculator personal care, de altfel, a schimbat lumea. Pe 15 octombrie insa, William C. Lowe a murit la varsta de 72 de ani din cauza unui atac de cord, in Lake Forest, Illinois din SUA, scrie New York Times.

William Lowe a inceput sa lucreze ca inginer la IBM in 1962, imediat dupa absolvirea facultatii. Dupa ani de experienta, Lowe a decis in 1980 sa formeze o echipa cu care sa lanseze primul calculator personal, pe care astazi il foloseste intreg globul pamantesc.

Astfel, pe 12 august 1981, a fost deschis IBM Personal Computer 5150, care rula MS DOS 1.0 de la Microsoft, o companie absolut necunoascuta la vremea respectiva, si avea un microprocesor Intel 8088. Calculatorul costa 1.565 dolari, fara monitor, dar a fost un succes real pentru companie, mai ales ca a intrat in magazine cu noua creatie.

„Ne-am angajat sa facem conceptul de arhitectura deschisa, iar noi recunoastem importanta unei arhitecturi deschise pentru clientii nostri”, spunea Lowe, in 1985.

Odata cu inventia lui Lowe, IBM a inceput sa faca fata zecilor de concurenti si sa dezvolte noi componente hardware si software. Pentru un timp, el a oferit suportul pentru Steven Jobs, care se ocupa de dezvoltarea platformei de calculator NeXT, dupa ce a parasit Apple in 1985.

Citeste si:
Primul deces provocat de valul de imbolnaviri asociate cu "vaping"-ul
SUA anunta primul deces...

Cativa ani mai tarziu, William Lowe a plecat de la IBM ca sa ajute compania Xerox sa se extinda cu echipamente de imprimare.

In urma lui William Lowe, nascut pe 15 ianuarie 1941 in Easton¸ Pennsylvania, au ramas sotia sa, patru copii, 10 nepoti si o istorie facuta de fiecare calculator care se deschide.

Sursa foto: captura www-03.ibm.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Ce spune Bill Gates ca a invidiat cel mai mult la Steve Jobs