Piata romaneasca de IT a fost de 2,27 miliarde de euro in 2012

Piata romaneasca de IT (software, hardware si servicii) s-a ridicat la 2,27 miliarde de euro (2,92 miliarde de dolari), nivel similar anului 2011, unui studiu realizat de Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si IDC Romania.

Piata romaneasca de software a fost anul trecut de 572,3 milioane de euro (in crestere cu 5,7% fata de 2011), cea de aplicatii software la comanda de 292, 9 milioane de euro (in plus cu 4,5%), segmentul de licente software a atins 190,3 milioane euro (in urcare cu 7% fata de 2011), iar cel de cercetare-dezvoltare in domeniu a totalizat 88,99 milioane euro (de la 83,2 milioane euro in urma cu doi ani).

Conform studiului, rata de crestere medie anuala a pietei IT prognozata pentru urmatorii cinci ani este de 2,4%, in timp ce piata aplicatiilor software va inregistra, in conditiile actuale ale mediului de afaceri, un avans mediu anual de 3,3%, ceea ce reprezinta o oportunitate de crestere pentru companiile care dezvolta aplicatii software.

"Suntem intr-un moment extrem de important pentru industria romaneasca de software. Din ce in ce mai multe companii sunt constiente ca o crestere accelerata poate fi posibila doar daca vor reusi sa faca tranzitia de la modelul traditional de business, bazat pe dezvoltare de software la cerere, catre crearea de produse si servicii inovatoare", a declarat presedintele ANIS, Andrei Pitis.

Studiul ANIS a luat in calcul raspunsurile unui chestionar cantitativ transmis unui numar de 201 companii care activeaza in domeniul dezvoltarii de produse software sau de aplicatii executate la comanda.

Citeste si:
Cegeka, furnizorul de soluții IT intră pe piața din Republica Moldova
Cegeka, furnizorul de soluții...

Companiile au fost selectate aleatoriu din bazele de date care includ companiile de dezvoltare software din Romania. Interviurile pentru aplicarea chestionarului au fost desfasurate in perioada iunie-august 2013.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri