Peste jumatate dintre gospodariile din Romania detin un calculator cu acces la Internet, iar dintre acestea peste 70% sunt in mediul urban, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, conform rezultatelor anchetei privind accesul populatiei la tehnologia informatiilor si comunicatiilor in gospodarii, in acest an 55,8% din totalul gospodariilor din Romania detin un calculator acasa.

"In functie de mediul de rezidenta s-au inregistrat diferente in ceea ce priveste dotarea gospodariilor cu calculator. Astfel, daca dintre gospodariile din mediul urban 69,8% sunt dotate cu calculator acasa, in randul gospodariilor din mediul rural proportia acestora este de numai 37,5%", arata INS, intr-un comunicat dat publicitatii de Mediafax.

In profil teritorial nu se remarca diferente mari intre regiuni, ponderea acestora situandu-se intre 50% si 60% din totalul fiecarei regiuni, cu exceptia Bucuresti-Ilfov, unde aproape trei sferturi dintre gospodarii au in dotare calculatoare (74,3%). Cele mai mici proportii s-au inregistrat in regiunile Sud Muntenia (49,6%), Nord-Est (50,3%) si Centru (51,3%).

Citeste si:
Instagram, una dintre aplicațiile care te „spionează” cel mai mult
Instagram, una dintre...

Din totalul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 ani, 60,3% au folosit vreodata un calculator.
Incidenta utilizarii calculatoarelor prezinta diferentieri, sub influenta caracteristicilor persoanelor, in principal sexul si varsta.

Proportia barbatilor utilizatori de calculatoare este putin mai mare decat cea a femeilor: 61,8%, fata de 58,8%.

Varsta persoanelor isi pune "amprenta" asupra folosirii calculatoarelor, in sensul diminuarii continue a ponderii utilizatorilor o data cu inaintarea spre grupele de varsta superioare. De exemplu, calculatorul este utilizat de 86,9% dintre tinerii de 16 - 24 ani, de mai mult de jumatate (54%) dintre persoanele de 45 - 54 ani si doar de 16,8% dintre persoanele de 65 - 74 ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani sunt de asemenea mari utilizatori ai calculatorului (78,9%).
In ceea ce priveste accesul la Internet, INS a constatat ca putin peste jumatate dintre gospodarii (52,9%) au acest serviciu, majoritatea (73,2%) dintre acestea concentrandu-se in mediul urban.
In profil teritorial, conectarea la Internet a fost mai raspandita printre gospodariile din regiunea Bucuresti-Ilfov (72,5% dintre gospodarii aveau acces la Internet de acasa), urmata de regiunile Vest, Nord-Vest (58,3% respectiv 56,9%), Sud-Est (51,2%) si Centru (49,5%). Cele mai mici ponderi ale gospodariilor cu conectare la Internet se afla in Nord-Est (45,7%) si Sud Muntenia (47,2%).
Tipurile de conexiune folosite la accesarea Internetului de acasa sunt in proportie de 95,3% broadband (de banda larga) fixe, urmate la mare distanta de cele broadband mobile (11,6%) si de conexiunile narrowband (7,4%). Conexiunea prin cablu fix se intalneste la 83,7% dintre gospodarii, in timp ce conexiunea DSL este utilizata de 15,7% dintre gospodarii.
Cele mai multe gospodarii care au optat pentru conexiunile broadband fixe la Internet, in anul 2013, provin din regiunile Bucuresti-Ilfov (16%), Nord-Vest (13,8%) si Nord-Est (13,7%). Prin intermediul conexiunilor broadband mobile s-au conectat mai frecvent gospodariile din Bucuresti-Ilfov (18,6%) si Sud-Vest Oltenia (15,9%).

Citeste si:
Cum să îți transformi camera de acasă într-un loc relaxant, având...
Cum să îți transformi camera...

Din totalul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 ani, proportia celor care au folosit vreodata Internetul a fost de 57,9%. Dorinta de a avea acces la informatii se regaseste atat la barbati (59,7%), cat si la femei (56,2%), acestea din urma inregistrand o pondere usor mai mica decat barbatii in ceea ce priveste utilizarea Internetului.
"Majoritatea persoanelor sunt utilizatori curenti, 86,5% dintre persoanele de 16-74 ani apeland Internetul in ultimele 3 luni anterioare anchetei, dintre care 64,7% folosesc acest instrument cu frecventa zilnica sau aproape zilnica, iar 26,5% cu frecventa saptamanala. Dintre barbatii cu varste cuprinse intre 16-24 ani, 76,6% au folosit Internetul zilnic sau aproape zilnic, comparativ cu 81,1% dintre femeile din aceeasi grupa de varsta. La grupa de varsta 55-64 ani, situatia se inverseaza, diferenta dintre femei si barbati in ceea ce priveste utilizarea Internetului zilnic sau aproape zilnic este de 6,6 puncte procentuale (42,8% la femei, iar la barbati 49,4%)", potrivit Statisticii.
Cele mai folosite dispozitive pentru accesarea Internetului au fost telefonul mobil (61,8%), urmat la distanta de computerele portabile (47,5%). Ponderea barbatilor care au accesat Internetul cu ajutorul telefonului mobil a fost usor mai mare decat a femeilor (64,0% fata de 59,3%).
Din analiza distributiei dupa nivelul de instruire se constata ca majoritatea persoanelor care acceseaza Internetul cu ajutorul telefonului mobil sunt de nivel mediu de instruire (49,1%), iar cei care folosesc computerul portabil ca dispozitiv pentru accesarea Internetului sunt persoanele cu nivel de instruire superior (48,1%).
Proportia in care Internetul a fost accesat printr-un dispozitiv portabil in afara casei de catre persoanele in varsta de 16-74 ani care au folosit Internetul in ultimele 3 luni anterioare anchetei a fost in favoarea persoanelor din mediul urban - 32,4%, fata de 28% in mediul rural.
De asemenea, utilizatorii care folosesc dispozitive pentru accesarea Internetului din mediul urban au avut un usor avans fata de cei din mediul rural atat la telefoane mobile sau smartphone-uri (62,4% fata de 59,9%), cat si la computere portabile (52,8% fata de 32,6%).
La nivelul anului 2013, in profil teritorial conectarea la Internet cu ajutorul dispozitivelor a fost mai raspandita in regiunile Bucuresti-Ilfov (44,3%), Sud Vest Oltenia (37,1%) si Nord-Est (32,1%), iar cea mai redusa pondere in regiunea Vest (22,9%).
Din punct de vedere al retelelor utilizate pentru accesarea Internetului din alte locuri decat acasa sau locul de munca, smartphone-ul prin retea de telefonie mobila are cea mai ridicata pondere atat pe total (78,2%), cat si pe medii de rezidenta (77,2% respectiv 81,2%). Din randul persoanelor care au folosit computerul portabil, conexiunea cea mai frecvent folosita a fost cea prin retea wireless (62,5%).

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri