In anul 2018, 72,4% dintre gospodariile din Romania au avut acces la reteaua de Internet de acasa, in crestere fata de anul 2017 cu 3,8
puncte procentuale, 62,9% dintre acestea concentrandu-se in mediul urban.

Anul acesta, conectarea la Internet a fost mai raspandita in gospodariile din regiunea Bucuresti – Ilfov, 8 din 9 gospodarii avand acces la Internet de acasa, urmata de regiunile Vest si Nord-Vest – acestea inregistrand, de asemenea, cele mai mari cresteri comparativ cu anul trecut. Cele mai mici ponderi ale gospodariilor cu conectare la Internet sunt inregistrate de regiunile Nord-Est (65,1%) si Sud-Est (65,2%).

Gospodariile cu copii, mai conectate la Internet

Gospodariile cu copii au o frecventa mult mai mare a conectivitatii la Internet. Din aceste gospodarii, 93,5% acceseaza Internetul de acasa, fata de numai 60% din totalul gospodariilor fara copii.

Dintre gospodariile conduse de barbati, 77,8% au acces la Internet, pe cand in cele conduse de femei putin peste una din doua au acces la Internet.

Consumer Report: Cat TV...
Citeste si: Consumer Report: Cat TV consuma romanii si cat timp stau online?

Dupa statutul ocupational al capului gospodariei, cele care inregistreaza cele mai mari ponderi cu privire la accesul la Internet sunt cele al carui cap de gospodarie este salariat (95,9%). La polul opus se situeaza gospodariile conduse de pensionari (49,4%).

Legatura dintre studii superioare si accesul la Internet

Pe masura cresterii nivelului de pregatire a capului gospodariei, creste si interesul pentru Internet. Astfel, daca dintre gospodariile conduse de persoane cu nivel de instruire superior, peste 9 din 10 sunt conectate la Internet, iar dintre cele conduse de persoane care au absolvit studii medii, aproape 5 din 6 au Internet acasa. Dintre gospodariile al carui cap de gospodarie are nivel de instruire scazut circa 2 din 5 sunt conectate la Internet.

Creste numarul internautilor

In 2018 comparativ cu 2017 ponderea utilizatorilor de Internet cu varste cuprinse intre 16-74 ani a crescut cu 5,3 puncte procentuale, numarul acestora ajungand la 11,7 milioane de persoane.

Anul acesta, majoritatea persoanelor sunt utilizatori curenti, 89,7% dintre persoanele de 16-74 ani utilizand Internetul in ultimele 3 luni anterioare anchetei realizate de INS, dintre care 75,5% folosesc zilnic sau aproape zilnic, iar 21,1%, saptamanal.

Voucherele de vacanta au...
Citeste si: Cerere mai mica pentru destinatiile exotice de Revelion

Dupa statutul ocupational al persoanelor de 16-74 ani, ponderea cea mai mare a utiilizatorilor de Internet zilnic sau aproape zilnic este inregistrata la salariati (60,5%) urmata de elevi/studenti (15,3%), lucratorii pe cont propriu (6,9%), pensionarii (6,7%) si somerii (3%).

Ce fac romanii pe Internet?

In ultimele trei luni din 2018, Internetul a fost folosit pentru retelele de socializare de catre 86% dintre utilizatori, pentru corespondenta (59%), gasirea de informatii despre bunuri sau servicii (58%), pentru a asculta muzica (50%), a cauta informatii despre sanatate (43%) si a se juca sau a descarca jocuri (32,8%).

Ponderea persoanelor in varsta de 16-74 de ani care au utilizat serviciile magazinelor online a crescut in mod constant in ultimii ani, ajungand la 43,5% in 2018, de la 35%, anul trecut.

Pe grupe de varsta, persoanele care apeleaza cu precadere la serviciile magazinelor online sunt tinerii cu varsta cuprinsa intre 16-34 ani (52,3%).

5 alimente pe care le mananci...
Citeste si: Cinci alimente care te pot imbolnavi: Somon, zacusca, muraturi

Sursa foto: Shutterstock.com