Guvernul a aprobat un act normativ prin care institutiile publice vor fi obligate sa asigure, in cazul noilor proiecte IT, interoperabilitatea acestora cu alte sisteme informatice, a declarat vineri premierul Victor Ponta.

"In Romania, in ultimii 10 ani, fiecare institutie publica si-a dezvoltat un sistem informatic si, cand vrem sa le punem laolata, nu reusim. Din acest motiv, miercuri, am aprobat strategia nationala prin care orice nou proiect informatic trebuie avizat de o comisie a Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) si trebuie sa aiba ca prima conditie interoperabilitatea bazelor de date, sa nu mai patim ce am patit atunci cand nu am fost in stare sa legam sistemul informatic al Politiei Rutiere cu cel de la ANAF, ca sa stim cine si-a platit amenzile", a declarat premierul.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de hotarare privind organizarea si functionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informationala, care va avea ca atributii principale elaborarea directiilor strategice pentru dezvoltarea societatii informationale si avizarea strategiilor si proiectelor de informatizare ale institutiilor publice in vederea asigurarii interoperabilitatii sistemelor informatice si avizarea proiectelor care implica solutii IT&C pentru care se solicita garantii guvernamentale.

Ponta a fost prezent la MSI, unde ministrul de resort, Dan Nica, a semnat contractele de finantare prin fonduri structurale pentru 44 de proiecte privind implementarea unor registre agricole electronice in 36 de judete, 5 proiecte de e-guvernare si 3 proiecte de interoperabilitate.

Valoarea totala a finantarii pentru cele 52 de proiecte este de 628,65 milioane de lei, scrie Mediafax.

Contractele au fost semnate in urma evaluarii cererilor de finantare depuse de solicitanti ca raspuns la apelurile lansate de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI) in perioada aprilie-iulie 2013.

Valoarea finantarii nerambursabile pentru proiectele privind registrele agricole in format electronic se ridica la 283,39 milioane de lei.

Sistemele vor contine informatii despre fiecare gospodarie din cuprinsul fiecarei unitati administrativ-teritoriale, precum numarul membrilor gospodariei, suprafete, tipuri de culturi, septel, masini, instalatii si unelte.

In domeniul e-guvernare, cele cinci proiecte au primit finantare de 199,79 milioane de lei.

Astfel, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica va primi pentru proiectul "Infrastructura de tip cloud pentru institutiile publice din Romania - ICIPRO" o finantare nerambursabila de 76,2 milioane de lei, Ministerul Afacerilor Externe - 31,5 milioane de lei pentru proiectul "Noi masuri de modernizare si management integrat al serviciilor pentru cetateni", iar Oficiul Roman pentru Adoptii - 28,2 milioane de lei pentru proiectul "Sistem informatic integrat pentru Oficiul Roman de Adoptii - OR@".

De asemenea, Inspectia Muncii va pune in practica, avand o finantare de 35,1 milioane de lei, proiectul "Combaterea muncii la negru si sporirea securitatii muncii in Romania prin imbunatatiri de structura si proces in cadrul inspectiei muncii", iar Centrul National de Management pentru Societatea Informationala, institutie subordonata MSI, va dezvolta un sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare a achizitiilor, unde finantare nerambursabila se ridica la 28,78 milioane de lei.

In domeniul interoperabilitatii, cele trei proiecte vor fi finantate din fonduri europene cu 145,47 milioane de lei.

Cel mai mare proiect va fi derulat de Serviciul Roman de Informatii, care va primi 96,99 milioane de lei pentru proiectul "Sistemul national de protectie a infrastructurilor IT&C de interes national impotriva amenintarilor provenite din spatiul cibernetic".

Cu un buget de 30,97 milioane de lei, Agentia Nationala de Integritate va dezvolta proiectul "Prevent - Sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese in achizitiile publice", iar Secretariatul General al Guvernului a primit o 17,5 milioane lei pentru proiectul "Asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice ale institutiilor furnizoare de date necesare fundamentarii politicilor si deciziilor Guvernului - Tablou de bord la nivelul SGG".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri