EDF si GDF Suez se bat pe 3,5 mld. euro. Proiectul care ar reiesi este o premiera in Franta

Electricite de France (EDF) si GDF Suez, cele mai mari companii de utilizati din Franta, au prezentat oferte guvernului de la Paris intr-o licitatie de 3,5 miliarde euro pentru constructia a doua parcuri eoliene offshore cu o capacitate de 500 MW fiecare, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Instalatiile vor fi amplasate in nord-vestul Frantei, iar Comisia de Reglementare in domeniul Energiei are patru luni la dispozitie pentru a studia ofertele si a transmite guvernului o opinie.

In luna martie, guvernul francez a lansat cea de-a doua licitatie pentru dezvoltarea de proiecte de energie eoliana offshore. Guvernul a prezentat planuri pentru instalarea de centrale eoliene sau hidro cu o capacitate totala de 6.000 MW in largul coastelor.

Statul spera sa genereze investitii de aproximativ 3,5 miliarde euro prin aceasta licitatie. Franta nu are in prezent centrale eoliene offshore.

Prima licitatie a avut loc anul trecut si a vizat constructia de centrale eoliene in parcuri offshore cu o capacitate totala de 2.000 MW. Un consortiu condus de compania de stat EDF si grupul Alstom au castigat atunci contracte pentru trei proiecte, iar grupul spaniol Iberdrola, asociat cu producatorul francez de reactoare nucleare Areva, l-au obtinut pe cel de-al patrulea.

Citeste si:
Sarkozy, fostul președinte al Franței a fost condamnat la trei ani...
Sarkozy, fostul președinte al...

GDF Suez conduce un consortiu din care mai fac parte EDF Renovaveis, Neon Marine si Areva, iar oferta acestor companii propune un nou tip de turbina dezvoltata de Areva, mai mare, cu o capacitate de 8 MW. Companiile sustin ca noul model de turbina va reduce costurile de productie a electricitatii, inclusiv costurile de instalare si operare, din moment ce vor fi necesare mai putine unitati.

EDF a licitat in consortiu cu grupul Alstom si Wpd Offshore si propune un model de turbina eoliana produs de Alstom, de 6 MW.

Consortiul condus de GDF promite ca turbinele vor fi operationale incepand din 2021, in timp ce termenul inaintat de EDF este 2023. Atat Areva, cat si Alstom promit ca vor construi fabrici in Franta pentru a produce pe plan local turbinele.

GDF a pierdut anul trecut prima runda a licitatiilor pentru proiecte de energie regenerabila, guvernul francez considerand ca oferta grupului a fost prea costisitoare.

Citeste si:
Lucrările de la Luvru, puse în pericol de încălzirea globală
Lucrările de la Luvru, puse...

Aproximativ 16% din productia de energie de anul trecut a Frantei a provenit din surse regenerabile, majoritatea hidrocentrale, potrivit EDF. Guvernul a stabilit o tinta de 23% pana la sfarsitul deceniului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri