Numarul utilizatorilor activi ai serviciilor de telefonie mobila a scazut cu 0,5% in perioada iunie 2012-iunie 2013, la 22,6 milioane, in timp ce traficul de voce a urcat cu 2,5%, la 31,6 miliarde de minute, potrivit datelor ANCOM, citate de catre Mediafax.

"Piata de voce este una matura. Numarul de utilizatori a scazut fata de anii trecuti si s-a consolidat in jurul cifrei de 22 milioane. In schimb, traficul de voce a continuat sa creasca, iar gradul de utilizare a mesajelor scrise, internetului, practic a serviciilor, cunoaste rate de crestere de doua cifre", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, prezent la un eveniment de specialitate.
Cifrele au luat in calcul datele furnizate de Cosmote Romania, Orange Romania, RCS&RDS, Romtelecom si Vodafone Romania.
Conform ANCOM, numarul cartelelor preplatite a scazut cu 1,3%, la 13,3 milioane, in timp ce abonamentele au cunoscut o reducere de 1,3%, la 6,3 milioane pe segmentul clientilor persoane fizice, si de 0,7%, la 3 milioane, in cazul firmelor.
Rata de penetrare a serviciilor de telefonie a coborat cu 1,2 puncte procentuale fata de iunie 2012, la 112,3%.
Durata medie a unui apel a fost de 2 minute si 26 de secunde, in urcare cu 2 secunde fata de iunie 2012, in timp ce traficul mediu lunar realizat de un utilizator activ a crescut cu 4%, la 3 ore si 52 minute.
Clientii operatorilor telecom au transmis, in prima jumatate a anului, 8,1 miliarde de mesaje scrise (SMS), in crestere cu 22% fata de iunie 2012, din care 94,5% catre alti utilizatori din retea.
Traficul total de mesaje MMS a urcat cu 4,2%, la 7,4 milioane, iar numarul apelurilor video 3G a scazut cu 40%, la 0,6 milioane de minute.
PresedinteleANCOM anticipeaza pentru 2014 cresterea traficului de voce si a serviciilor de acces la internet, stagnarea numarului de abonati si scaderea tarifelor de interconectare, precum si dezvoltarea tehnologiei 4G si extinderea acoperirii cu retele 4G, care vor permite viteze mai mari de transfer al datelor, diversificarea si imbunatatirea calitatii serviciilor, la preturi competitive.
"Numarul total de conexiuni active a atins 11,2 milioane, in urcare cu 11% fata de iunie 2012, iar numarul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet mobil prin intermediul tehnologiilor EV-DO, 3G/3G+ si 4G a crescut cu 14,3%, la 9,9 milioane. Un utilizator de internet mobil din Romania consuma in medie 260 MB intr-o luna", a spus Marinescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Renault a trecut pe pierderi pentru prima data in ultimul deceniu
Setari Cookie-uri