Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), un fost inginer in cadrul Departamentului IT al Companiei Nationale (CN) Posta Romana SA le-a spus anchetatorilor ca a constatat, dupa ce a utilizat produsele de software, ca cerintele indeplinite de acestea puteau fi indeplinite si de alte produse similare de la alti producatori de soft .

"Ba mai mult, martorul a sustinut ca produsul Acces Control nu este necesar pentru activitatea companiei, cumparandu-se 800 de licente pentru 800 de servere. Martorul a mai declarat ca, inainte de a pleca din CN Posta Romana SA, in anul 2010, in contextul cercetarilor demarate de catre organele de urmarire penala, inv. Barbulet Vasile i-a spus 'sa nu fie suparati pentru ca si el a fost presat de conducerea companiei sa faca aceasta achizitie'", se arata in documentul citat.

Aceasta afirmatie, sustin anchetatorii, ar demonstra ca atat Barbulet, cat si ceilalti invinuiti din dosar, erau constienti de faptul ca savarsesc o fapta penala. Faptul ca "a fost presat" inseamna ca fostul sef al Departamentului de IT era constient ca achizitia s-a facut incalcand legea, considera procurorii.

Mai mult, sustin procurorii DNA, Vasile Barbulet, in calitatea de presedinte al Comisiei de evaluare, a urmarit "doar intocmirea unor inscrisuri justificative in mod formal", si nu efectuarea propriu-zisa a unei negocieri reale sau evaluari cu reprezentantii firmei Data Tech Business Solutions Ltd - companie cipriota de la care s-au cumparat mai multe produse, la un pret de 12 ori mai mare.

Citeste si:

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe Dan Mihai Toader, fost director general al Companiei Nationale Posta Romana, Emanoil Lepadatu, fost director executiv economic, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategica si Vasile Barbulet, fost sef al Departamentului IT in CN Posta Romana, toti fiind acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu, Andrei Marinescu, in calitate de directori, si Barbulet Vasile, in calitate de sef departament, "si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in contextul organizarii si a derularii achizitiei si implementarii unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru".

Produsele au fost cumparate la un pret supraevaluat de 12 ori, in lipsa fondurilor proprii aferente si fara indeplinirea in totalitate a obligatiilor contractuale de catre furnizor, paguba produsa patrimoniului CN Posta Romana fiind estimata la 6.583.000 de euro, a aratat DNA, intr-un comunicat de presa.

Cei patru inculpati ar fi contribuit astfel la obtinerea, de catre firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constand in diferenta dintre pretul de achizitie al produsului de la producatorul Computer Associates si pretul de vanzare catre Posta Romana, respectiv suma de 6.083.000 de euro.