Veniturile Romtelecom au crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 8,8%, la 162,7 milioane euro, datorita performantei solide pe segmentul business, limitand la 1,6% scaderea incasarilor companiei pe ansamblul intregului an 2013, care s-au plasat la 609,5 milioane euro.

Cresterea inregistrata in ultimele trei luni ale anului fata de perioada corespunzatoare din 2012 se datoreaza evolutiei solide a veniturilor din sisteme ICT si wholesale, se arata intr-un comunicat publicat joi de actionarul majoritar al Romtelecom, grupul elen OTE, controlat de gigantul german Deutsche Telekom, potrivit Mediafax.

Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) inregistrat de Romtelecom, excluzand costurile programului de disponibilizari voluntare, a crescut in trimestrul al patrulea cu 21,2%, la 49,2 milioane euro, datorita reducerilor de cheltuieli si investitiilor in continut TV, se spune in comunicat.

Compania isi mentine cresterea in zona de servicii de televiziune si internet si continua sa piarda clienti pe segmentul de telefonie fixa.

"Veniturile din zona clientilor business au beneficiat de o crestere puternica la divizia System Solutions, generata in principal de proiecte mari de IT pentru clienti din zona guvernamentala si din sectorul privat, care au presupus atat vanzari de echipamente, cat si prestarea de servicii de specialitate. In plus, Romtelecom a inregistrat o crestere puternica a veniturilor wholesale datorita cresterii traficului in retea", se spune in comunicatul OTE.

Veniturile din internet si servicii TV au urcat in trimestrul al patrulea cu 7%, respectiv 7,4%, in timp ce incasarile din servicii de voce au coborat cu 15,5%. Veniturile wholesale au avansat cu 31,1% in ultimele trei luni din an.
Numarul clientilor Romtelecom pe segmentul de internet broadband a urcat anul trecut cu 4,5%, la 1,249 milioane, iar baza de abonati la serviciile TV s-a extins cu 7%, la 1,353 milioane. Pe segmentul telefoniei fixe, numarul clientilor companiei a coborat cu 3,3%, la 2,252 milioane. Traficul international in reteaua Romtelecom a urcat cu 24% in perioada analizata.

Cheltuielile operationale ale companiei au urcat cu 6,5% in trimestrul al patrulea, la 120,6 milioane euro, excluzand deprecierile si amortizarile, dar si costurile legate de programul de disponibilizari voluntare si restructurare. Programul de disponibilizari voluntare a generat costuri de 3,2 milioane euro in ultimele trei luni din 2013, respectiv 11,6 milioane euro pe ansamblul intregului an.

Rezultatul operational inainte de dobanzi si taxe (EBIT) s-a constituit intr-o pierdere de 10,1 milioane euro, fata de un profit de 14,6 milioane euro in ultimul trimestru al anului 2012. Deprecierile si amortizarile s-au cifrat la 56,1 milioane euro, dublu fata de nivelul inregistrat cu 12 luni in urma.

La nivelul anului 2013, veniturile Romtelecom au scazut cu 1,6%, la 609,5 milioane euro, declin limitat de performanta din trimestrul al patrulea. Profitul EBITDA excluzand cheltuielile cu programul de disponibilizari voluntare a coborat cu 4,1%, la 159,3 milioane euro. Profitul operational (EBIT) a coborat de la 57,3 milioane euro la 8,4 milioane euro, iar deprecierile si amortizarile au constituit 139,3 milioane euro, in urcare cu 28% fata de 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri