Se estimeaza ca marii jucatori la nivel global vor plati aproape 500 de mld. dolari in 2014 pentru a rezolva problemele cauzate de malware asociat software-urilor piratate – 127 mld. dolari pentru probleme de securitate si 364 mld. dolari pentru pierderile de date. Pe de alta parte, consumatorii vor cheltui 25 de mld. dolari si vor pierde 1,2 mld. ore, doar in acest an, din cauza amenintarilor de securitate si a reparatiilor costisitoare pentru computere ce ruleaza softare piratat, afectate de malware.

In cadrul studiul intitulat „Legatura dintre software-ul piratat si bresele de securitate”, realizat de IDC si National University of Singapore, 60% dintre consumatorii chestionati sustin ca cea mai mare temere a lor legata de software-ul infectat este pierderea datelor, a fisierelor sau a informatiilor personale, urmate de tranzactii online neautorizate (51%) si de hacking-ul contului de e-mail, a conturilor de pe retelele sociale si a conturilor bancare (50%). Cu toate acestea, 43% dintre aceiasi respondenti nu instaleaza actualizari de securitate, lasand computerele vulnerabile in fata atacurilor cibernetice.

„Criminalii cibernetici profita de orice bresa de securitate pe care o gasesc, comportamentul lor avand repercusiuni financiare serioase pentru toata lumea”, a declarat David Finn, director executiv si consultant Microsoft Cybercrime Center. „Avand o motivatie de ordin financiar, acestia au gasit noi mijloace de a patrunde in retelele de calculatoare pentru a lua ceea ce doresc: identitate, parole si bani. De aceea, in cadrul Microsoft Cybercrime Center, ne axam pe stoparea acestor acte malitioase pentru a pastra datele personale si financiare in siguranta”.

Studiul a fost publicat ca parte a campaniei Microsoft “Play It Safe”, o initiativa globala care isi propune sa creasca gradul de awareness in ceea ce priveste legatura dintre malware si piraterie. Printre aspectele importante ale studiului:

• Aproximativ doua treimi din pierderile companiilor (315 mld. dolari) vor ajunge in mainile retelelor care activeaza in domeniul pirateriei software.
• Aproximativ 20% dintre software-urile piratate din companii sunt instalate de catre angajati.
• 28% dintre companiile incluse in sondaj au raportat brese de securitate care au provocat intreruperi ale retelelor, computerelor sau website-urilor o data la cateva luni sau chiar mai des; 65% dintre aceste intreruperi au avut drept cauza malware instalat pe computere personale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri