In cadrul studiul intitulat „Legatura dintre software-ul piratat si bresele de securitate”, realizat de IDC si National University of Singapore, 60% dintre consumatorii chestionati sustin ca cea mai mare temere a lor legata de software-ul infectat este pierderea datelor, a fisierelor sau a informatiilor personale, urmate de tranzactii online neautorizate (51%) si de hacking-ul contului de e-mail, a conturilor de pe retelele sociale si a conturilor bancare (50%). Cu toate acestea, 43% dintre aceiasi respondenti nu instaleaza actualizari de securitate, lasand computerele vulnerabile in fata atacurilor cibernetice.

„Criminalii cibernetici profita de orice bresa de securitate pe care o gasesc, comportamentul lor avand repercusiuni financiare serioase pentru toata lumea”, a declarat David Finn, director executiv si consultant Microsoft Cybercrime Center. „Avand o motivatie de ordin financiar, acestia au gasit noi mijloace de a patrunde in retelele de calculatoare pentru a lua ceea ce doresc: identitate, parole si bani. De aceea, in cadrul Microsoft Cybercrime Center, ne axam pe stoparea acestor acte malitioase pentru a pastra datele personale si financiare in siguranta”.

Studiul a fost publicat ca parte a campaniei Microsoft “Play It Safe”, o initiativa globala care isi propune sa creasca gradul de awareness in ceea ce priveste legatura dintre malware si piraterie. Printre aspectele importante ale studiului:

• Aproximativ doua treimi din pierderile companiilor (315 mld. dolari) vor ajunge in mainile retelelor care activeaza in domeniul pirateriei software.
• Aproximativ 20% dintre software-urile piratate din companii sunt instalate de catre angajati.
• 28% dintre companiile incluse in sondaj au raportat brese de securitate care au provocat intreruperi ale retelelor, computerelor sau website-urilor o data la cateva luni sau chiar mai des; 65% dintre aceste intreruperi au avut drept cauza malware instalat pe computere personale.