"Am transmis conducerii Huawei o solicitare din partea prim-ministrului Victor Ponta pentru ca Huawei sa fie prezenta in primul parc tehnologic pe care vrem sa-l realizam impreuna cu partenerii chinezi, ca rezultat al memorandumului semnat intre Ministerul Economiei din Romania si Ministerul Comertului din China (...) Pentru noi ar fi important ca in primul parc tehnologic pe care vrem sa-l facem cu partenerii chinezi sa fie companii de dimensiunea si prestanta Huawei. Sa speram ca invitatia noastra va fi acceptata", a spus Dragnea, la finalul discutiilor cu managementul acestei companii, la Shenzhen.

El a precizat faptul ca cele doua parti au convenit sa faca un studiu de fezabilitate si trebuie sa ajunga la un acord comun in ceea ce priveste alegerea unui oras din Romania, situat intr-o zona "nu foarte bogata".

"Singurul lucru pe care eu l-am cerut colegilor de la Ministerul Economiei, domnului ministru Nita, este sa tina cont ca acest parc tehnologic ar trebui sa fie amplasat intr-o zona nu foarte bogata, adica sa folosim realizarea acestui parc si pentru dezvoltarea unei zone mai putin dezvoltate. In rest, colegii din minister impreuna cu cei China vor decide care este cea mai buna locatie, vor tine cont si de infrastructura, de legaturile de comert, de aprovizionar", a spus Dragnea.

De asemenea, vicepremierul roman a transmis aceeasi invitatie si conducerii companiei ZTE.

"Am invitat compania ZTE sa faca parte din primul viitor parc tehnologic care va fi realizat in Romania cu companii chinezesti", a spus Dragnea, la finalul intrevederii cu managementul acestei companii.

Infiintata in 1987 de Ren Zhengfei, fost ofiter in Armata Populara a Chinei, Huawei Technologies este cel mai mare furnizor mondial de solutii IT&C, cu venituri de 35,4 miliarde de dolari in 2012.

Subsidiara locala a Huawei si-a inceput activitatea in 2003.

Citeste si:

In iunie 2012, Huawei Romania a anuntat ca a investit sase milioane de euro in deschiderea unui centru de suport global in Romania, suma urmand sa creasca la 200 milioane de euro pana in 2015.

Potrivit datelor reprezentantilor subsidiarei locale, pana in 2018, producatorul chinez va investi in Romania inca 100 milioane de euro, cifra care va include si taxele si costurile cu forta de munca.

In intervalul 2007-2012, investitiile Huawei in Romaia care au totalizat 90 milioane de euro.

ZTE Corporation a fost infiintat in 1985, la Shenzhen, si deruleaza in prezent activitati in peste 140 de tari, fiind cel mai mare operator chinez de telecomunicatii listat la bursa din Hong Kong si la cea din Shenzhen.

ZTE produce echipamente pentru retele de telecomunicatii fixe, mobile, pentru retele optice si de date, si pentru retele inteligente si de ultima generatie.

Vicepremierul Liviu Dragnea se afla, in perioada 20-26 martie, in vizita de lucru in China, el fiind si coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania cu ocazia Reuniunii, la Bucuresti, in 26 noiembrie 2013, a sefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze si statelor Europei Centrale si de Est. Comitetul a fost infiintat in decembrie 2013.

Sursa foto: MediafaxFoto