Numarul de conexiuni de acces la Internet in banda larga la puncte fixe a crescut cu 7% in 2013, la 3,8 milioane, 60% dintre acestea asigurand o viteza de transfer a datelor de peste 30 Mbps, potrivit datelor autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

"Numarul total de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe a atins, la sfarsitul anului 2013, valoarea de 3,8 milioane, in crestere anuala cu 7%. Dintre acestea, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor persoane fizice (+8% anual), in timp ce numarul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a mentinut constant, la 0,34 milioane", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

In comparatie cu sfarsitul anului 2012, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix in banda larga la 100 locuitori a fost de 18,8%, in crestere cu 1,2 puncte procentuale, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut cu 3,4 puncte procentuale, pana la 46,2%.

Tendinta de crestere mai accentuata a numarului de conexiuni fixe instalate in mediul rural fata de mediul urban s-a mentinut si pe parcursul anului 2013. Astfel, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ un milion erau instalate in mediul rural, inregistrand un avans de 13% fata de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind instalate in mediul urban, in crestere anuala cu 5%, potrivit Mediafax.

"97% din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe (3,7 milioane de conexiuni) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce implica utilizarea fibrei optice pana la un punct din apropierea utilizatorului final (94% din totalul conexiunilor) sau chiar pana la domiciliul acestuia (3%), ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps", se mai spune in comunicat.

Citeste si:
Facebook a implementat stergerea datelor colectate de site-uri terte
Facebook a implementat...

In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final, anul 2013 a fost marcat de cresteri in cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate. Astfel, conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP au ajuns la aproape 2,1 milioane (+6% fata de sfarsitul anului 2012), conexiunile care utilizeaza cablu coaxial au atins valoarea de 540.000 (+18% fata de sfarsitul anului 2012), in timp ce conexiunile care utilizeaza tehnologie xDSL, pe suport de cupru, au depasit valoarea de 1 milion (+4%, fata de sfarsitul anului 2012).

Pe segmentul serviciilor de telefonie fixa, datele ANCOM arata ca numarul de linii de acces a urcat usor, la 4,7 milioane (+2% anual). "Aceasta crestere a fost datorata, in principal, cresterii numarului de linii corespunzatoare abonatilor persoane juridice (+9%). Numarul de abonati la servicii de telefonie fixa era de 4,04 milioane, fiind relativ constant fata de sfarsitul anului 2012 (+1%). Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii era de 51% la sfarsitul anului 2013", se mai arata in comunicat.

Traficul realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe a continuat tendinta descendenta si pe parcursul anului 2013, ajungand la aproximativ 5,1 miliarde de minute (-7% anual). De asemenea, traficul in propria retea fixa a inregistrat o scadere anuala de aproximativ 14% (la 2,5 miliarde minute), in timp ce traficul catre alte retele fixe a inregistrat o scadere de 5% (la aproximativ un miliard minute).

In acelasi timp, traficul catre retelele mobile a inregistrat o crestere de +6% (la 1,3 miliarde minute), iar traficul catre retele din afara Romaniei o crestere de 9% (la 0,3 miliarde minute). In anul 2013 utilizatorii de servicii de telefonie fixa au vorbit, in medie, o ora si 30 de minute pe luna, mai putin cu 7 minute fata de anul 2012, un apel avand o durata medie de 3 minute si 14 secunde.

Citeste si:
VIDEO Infodemia tâmpește România. Minciunile despre COVID-19
VIDEO Infodemia tâmpește...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
evoMAG face echipă cu Glovo și promite să îți livreze produsele rapid
Setari Cookie-uri