Romania ocupa locul 3 in regiunea Europei de Est si locul 39 in lume in ceea ce priveste veniturile generate din gaming, arata o analiza a Newzoo, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de cercetare si consultanta in domeniul jocurilor la nivel global.

Datele statistice publicate de Newzoo plaseaza Romania pe locul 39 la nivel global si cuprind informatii bazate pe rapoarte financiare ale companiilor, date din tranzactii financiare, cercetare a consumatorilor si contine de asemenea estimari si presupuneri. Veniturile generate din gaming sunt cele generate de clientul obisnuit, atat in zona de hardware si software.

Conform statisticilor, primele 100 de tari la nivel global genereaza 99,8% din veniturile totale din gaming, echivalentul a peste 80 miliarde de dolari. SUA (cca. 20,5 mld. dolari), China (17,8 mld. dolari) si Japonia (12,2 mld. dolari).

La o distanta considerabila de locul trei se afla Germania, care genereaza venituri de 3,5 mld. de dolari, urmata de Regatul Unit (3,4 mld. dolari), Coreea de Sud (3,3 mld. dolari), Franta (2,6 mld. dolari), Canada (1,7 mld. dolari), Italia (1,5 mld. dolari) si Spania (1,4 mld. dolari).

Romania, locul 3 in regiune, dar pe 39 in lume. Un loc bun sau rau?

Daca ne raportam la regiunea Europei de Est, Romania ocupa un surprinzator loc 3, cu venituri de 122 de milioane de dolari generate din gaming, fiind depasita doar de Rusia (locul 12 in lume, cu 1,1 mld. dolari) si Polonia (locul 23 in lume si venituri de circa 280 de milioane de dolari).

Potrivit informatiilor publicate de Newzoo, la o populatie totala de 337 de milioane de locuitori, circa 210 milioane sunt utilizatori activi de Internet si circa 140 de milioane de gameri, veniturile generate din aceasta activitate inregistrand o evolutie de peste 13% in ultimul an, la 2,3 miliarde de dolari. Din raportul Newzoo mai reiese faptul ca Ucraina, Ungaria si Bulgaria, vecine noua, ocupa pozitiile 40, 50, respectiv 58 la nivel global.

Cea mai mare comunitate de gaming la nivel global se desfasoara in zona Asia – Pacific, unde, dintr-o populatie de circa 4 miliarde de locuitori, 1,4 sunt utilizatori de Internet si circa 800 de milioane de gameri, care genereaza venituri de 36,8 miliarde de dolari, in crestere cu peste 15% fata de anul trecut.

Interesant din acest raport este faptul ca piata din Europa de Vest va inregistra in acest an o stagnare.

Pozitia ocupata de noi in top este una colosala (Silviu Stroie, CEO ComputerGames)

“Pozitia ocupata de Romania in acest top este una colosala. Ani de zile am fost depasiti de tari precum Ungaria sau Cehia, dar acum se pare ca ne aflam unde trebuie pe harta globala. Ca si populatie, ca viteza de Internet si timp petrecut in jocuri este locul meritat. Mai putem urca in top cateva locuri, insa doar la nivel global. Nu vom putea depasi Polonia sau Rusia. Este incredibil cum am reusit sa ajungem aici, este maximul pe care il putem atinge”, a declarat pentru wall-street.roSilviu Stroie (foto), CEO al ComputerGames.ro, Vice-Presedinte al Federatiei Internationale de Sport Electronic (IeSF), precum si organizator al celor mai importante evenimente dedicate sportului electronic din Romania.

In opinia lui Silviu Stroie singura parte negativa a acestui clasament este faptul ca banii rezultati in urma achizitiilor nu trec si printr-o firma cu activitate in Romania, cea mai mare parte a banilor fiind trimisa direct catre dezvoltator prin intermediul platilor online cu cardul. “Foarte mult din suma, peste 50%, nu trece prin firmele romanesti, nu sunt bani pe care publisherul x il vinde prin firma y. Utilizatorul plateste practic acesti bani cu cardul direct la dezvoltator”, a precizat Silviu Stroie.

Organizatorul DreamHack si al altor competitii sportive din Romania sustine totodata ca numarul de gameri din Romania nu poate decat sa creasca de la un an la altul. “Ne uitam pe cele mai recente rezultate – Microsoft are din nou vanzari bune, sunt statistici care arata ca PC-ul va domina in continuare piata. Toate trimestrele de scaderi din ultimii ani aduc din nou cresteri in piata”, a mai spus Stroie, apreciind ca ultimii cinci ani au adus schimbari uriase in piata de profil. “Pana si taximetristii sau casierele se joaca jocur. Este o crestere fantastica atat in volum, cat si in valoare”, a mai completat Silviu Stroie.

Intrebat de cum vede viitorul tarii noastre in ceea ce inseamna gaming-ul, Silviu Stroie sustine ca vede tara noastra dupa Suedia, Polonia si Germania in Europa in ceea ce priveste evenimentele de profil.

Evenimentele pe care le facem starnesc tot mai mult interesul strainilor care isi doresc foarte mult sa vina in Bucuresti. Mai mult, sunt tot mai multe companii deschid birouri aici. Vom ajunge foarte-foarte sus. Sunt multe companii care deschid tot mai des birouri de profil la noi si recruteaza tineri pasionati”, a mai spus acesta.

DreamHack revine pentru a patra oara la Bucuresti

DreamHack, unul dintre cele mai importante evenimente mondiale dedicate sportului electronic va reveni in aceasta saptamana la Bucuresti, pentru a patra oara, Romania devenind din nou polul de interes pe harta globala in industria gaming-ului.

Evenimentul, care se va desfasura intre 31 octombrie si 2 noiembrie, va reuni sute de impatimiti ai jocurilor pe calculator. “Fara indoiala, interesul pentru sportul electronic este urias. Printre noutatile aduse de DreamHack Masters Bucharest la final de octombrie si inceput de noiembrie se afla mult-asteptata zona de BYOC (Bring your own computer, cel mai spectaculos turneu international de DotA 2 pe care l-a vazut vreodata Romania, precum si accentul deosebit pus pe scena romaneasca de sport electronic. Ne-am propus sa descoperim noi talente si sa ajutam la transformarea lor in modele veritabile, campioni care sa lupte sub steagul Romaniei de la egal la egal cu marile echipe internationale,” a declarat Silviu Stroie, CEO ComputerGames.ro si Vice-Presedinte al Federatiei Internationale de Sport Electronic (IeSF).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri