ANCOM vrea sa reglementeze serviciile de internet si telefonie destinate persoanelor cu dizabilitati

Utilizatorii cu dizabilitati de vedere, auditive sau de vorbire vor putea beneficia de oferte de telefonie si internet care vor contine resurse de consum optimizate in functie de necesitatile lor specifice, potrivit unui proiect de decizie al autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

De exemplu, conform proiectului de decizie, furnizorii vor pune la dispozitia utilizatorilor cu dizabilitati auditive si/sau de vorbire pachete de servicii mobile care sa includa cel putin SMS-uri nelimitate in retea si 150 de SMS-uri nationale la un tarif de maximum 4 euro/luna (inclusiv TVA), precum si trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer al datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, la un tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA).

Totodata, furnizorii de servicii de comunicatii la puncte mobile le vor oferi utilizatorilor finali cu dizabilitati vizuale pachete care sa contina cel putin 300 de minute nationale contra unui tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA), iar furnizorii de servicii de comunicatii la puncte fixe pachete de comunicatii care sa contina cel putin 350 minute lunare nationale la un tarif de maximum 3 euro/luna (inclusiv TVA).

De asemenea, cu ajutorul functiilor specifice ale terminalelor disponibile pe piata, acestia vor avea posibilitatea utilizarii serviciilor de acces la internet prin intermediul unor pachete care sa contina, in cazul serviciilor mobile, trafic lunar de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer al datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, contra unui tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA), precum si, in cazul serviciilor de acces la punct fix, trafic nelimitat la un tarif de maximum 7 euro/luna (inclusiv TVA), scrie Mediafax.

In plus, utilizatorii cu dizabilitati se vor putea inscrie intr-o baza de date a furnizorilor pentru a beneficia de facilitati suplimentare, precum accesul la serviciul de relatii cu clientii prin intermediul unui SMS pentru utilizatorii cu dizabilitati auditive, sau posibilitatea de a interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio, pentru utilizatorii cu dizabilitati vizuale.

Citeste si:
ANCOM a amendat Telekom România cu 700.000 de lei
ANCOM a amendat Telekom...

De asemenea, furnizorii de comunicatii vor trebui sa le asigure utilizatorilor cu dizabilitati, prin intermediul punctelor de lucru unde se ofera servicii de comunicatii pe baza de abonament, posibilitatea testarii gratuite a echipamentelor terminale de comunicatii pe care acestia intentioneaza sa le achizitioneze, precum si sa le puna la dispozitie o sectiune speciala, accesibila din ecranul principal al propriei pagini de internet, in care se vor regasi anumite informatii necesare utilizatorilor cu dizabilitati.

ANCOM a initiat proiectul de decizie supus luni consultarii publice in urma constatarii faptului ca ofertele furnizorilor de servicii de comunicatii, desi diversificate din punct de vedere al planurilor tarifare, nu raspund in totalitate nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilitati.

De exemplu, utilizatorii de telefonie mobila cu dizabilitati auditive sau de vorbire folosesc in special SMS-uri si internet pe mobil, celelalte beneficii incluse in pachetele tarifare, constand in apeluri telefonice, neputand fi utilizate de catre acestia. In Romania, potrivit datelor furnizate de Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, la data de 30 iunie 2014 erau inregistrate 714.891 persoane cu handicap (adulti si copii).

Citeste si:
ANPC a amendat Telekom pentru nereguli în ofertele de Black Friday
ANPC a amendat Telekom pentru...
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri