783 de sate defavorizate se vor conecta la Internet pana la sfarsitul anului

Internetul va ajunge la 783 de sate din zone defavorizate in Romania pana la sfarsitul anului. Conectarea se va face prin reteaua RO-NET, un proiect care vizeaza extiderea in alte 1.500 de localitati.

Reteaua RO-NET va fi construita de Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) si Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote Romania), informeaza Mediafax.

In Romania au fost identificate in total 2.268 de localitati fara conexiune la Internet, in care operatorii nu aveau planuri sa investeasca. Aceste localitati, indentificate ca "zone albe", vor fi acoperite de reteaua RO-NET.

"Pana la sfarsitul anului 2015, 783 de localitati din Romania vor fi conectate la Internet, in cadrul proiectului Ro-NET: Construirea unei infrastructuri nationale de broadband in zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale. Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) deruleaza acest proiect in calitate de aplicant-beneficiar incepand cu data de 18 decembrie 2014", se arata intr-un comunicat.

Proiectul este cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si are o valoare totala de 377,84 milioane de lei, din care asistenta financiara nerambursabila (FEDR) este de 252,28 milioane de lei.

Citeste si:
Bătălia Internetului care vine din cer: șeful Amazon merge în...
Bătălia Internetului care...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Derulat pe parcursul a unsprezece luni, RO-NET vizeaza construirea unei infrastructuri nationale de comunicatii de banda larga in scopul furnizarii de servicii de comunicatii in zone rurale defavorizate, care in acest moment nu au acoperire pentru servicii de Internet de mare viteza.

400.000 de romani spera sa aiba acces la Internet

"Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, aducand Internetul in banda larga mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodarii cu circa 400.000 de locuitori, in jur de 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice. Noua retea de distributie va avea aproximativ 4.843 km", se mai spune in comunicat.

MSI a concesionat companiilor castigatoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioada de 18 ani. In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea, operarea si mentenanta infrastucturii. Infrastuctura va ramane in proprietate publica si va fi disponibila spre inchiriere pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de Internet broadband pentru utilizatorii finali.

Citeste si:
Cum au trecut prin pandemie clienții Telekom: cifrele prezentate de...
Cum au trecut prin pandemie...
Sursa foto: Laptop la sat/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri