In companiile mari (cu cifra de afaceri de cel putin 1 miliard de dolari) au fost detectate cu 44% mai multe incidente de securitate fata de anul precedent, in timp ce numarul acestora a scazut in cazul companiilor care au o cifra de afaceri de cel mult 100 milioane de dolari.

„Numarul incidentelor detectate este direct proportional cu investitiile companiilor in securitatea cibernetica. Scaderea numarului acestora la nivelul micilor companii sugereaza ca exista tot mai multe brese de securitate neidentificate. De ce ar fi interesati hackerii doar de companiile mari cand scopul lor final este acela de aobtine date?”, a declarat Mircea Bozga, partener in cadrul departamentului Servicii de Audit, PwC Romania.

Europa, campioana incidentelor de securitate detectate

Numarul incidentelor de securitate detectate a crescut cu 41% fata de anul precedent in Europa, cu 11% in America de Nord, in timp ce in Asia s-a inregistrat o crestere de 5%. America de Sud este singura regiune care a inregistrat o scadere din acest punct de vedere, de aproximativ 9%, tendinta care este justificata de reducerea cu 24% a bugetelor alocate securitatii cibernetice in regiune.

„Multe organizatii se confrunta cu riscuri de securitate informatica, insa putine companii sunt constiente ca este posibil sa fi fost deja victimele unor astfel de incidente in trecut, sau a unor atacuri aflate inca in derulare. Intrebarea la care toate organizatiile trebuie sa raspunda in prezent nu este ce vor face daca vor fi vizate de un atac cibernetic, ci ce vor face atunci cand vor fi atacate”, a precizat Armin Dinar, senior manager in cadrul echipei de servicii de securitate informatica, PwC Romania.

Citeste si:

„Desi multe organizatii investesc semnificativ in diferite solutii de securitate informatica, factorul uman, care este de asemenea crucial pentru asigurarea securitatii informatice, este de cele mai multe ori pus pe plan secund. Trebuie subliniat ca simpla achizitie de solutii de securitate performante nu va da rezultate daca organizatia nu dispune de personal specializat capabil sa gestioneze securitatea informatica”, a conchis Armin Dinar.

Principalii concurenti ai PwC sunt EY, Deloiite si KPMG.