Mai multe site-uri apartinand institutiilor publice au fost victime ale atacurilor cibernetice in cursul anului trecut, arata datele Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), institutie care sustine ca numarul domeniilor inregistrate in Romania care au suferit atacuri sau au fost compromise in urma unui atac a crescut cu aproape 60% in 2015.

“Peste 17.000 de domenii inregistrate in Romania au fost afectate sau compromise in cursul anului trecut, in crestere cu 58% fata de anul anterior, printre acestea numarandu-se si 15 institutii publice care au fost atacate in cea mai mare parte cu Ramsomware. Aceste vulnerabilitati se intampla in cele mai dese randuri din cauza faptului ca echipamentele sunt invechite”, a declarat Catalin Patrascu (foto mai jos), directorul Serviciului Securitate Informatica si Monitorizare din cadrul CERT-RO, in cadrul unei intalniri care a avut ca tema evolutia securitatea informatica din Romania si la nivel global.

Potrivit reprezentantului CERT-RO, peste un sfert (26%) din numarul de adrese IP alocate Romaniei a fost implicat intr-o alerta de securitate cibernetica, in timp ce aproape 80% din atacuri (53 de milioane) au fost alerte ce au vizat sistemele informatice vulnerabile.

“Sunt aproximativ 700.000 de domenii inregistrate in .ro dintre care 400.000 de site-uri active si peste 17.000 de domenii compromise din totalul celor active. Este un procent care continua sa creasca atat in randul utilizatorilor individuali cat si in cel al companiilor, astfel ca riscurile sunt destul de mari”, a precizat Catalin Patrascu.

Intrebat de wall-street.ro daca Romania este sigura in fata unui atac cibernetic, directorul Serviciului Securitate Informatica si Monitorizare din cadrul CERT-RO sustine ca tara noastra este pregatita sa raspunda in cel mai scurt timp pentru rezolvarea unui astfel de incident.

“Romania este pregatita pentru a face fata unui atac. Este drept ca in momentul de fata ne-ar trebui mult mai multe echipamente, solutii si foarte multi oameni pregatit. Gasim cu greu specialisti, dar asta si pentru ca domeniul IT este unul de nisa”, a completat Catalin Patrascu.

Potrivit unui raport al companiei Cisco, unul dintre cei mai mari specialisti in securitate informatica si solutii tehnice de retelistica, infrastructura imbatranita si structura organizationala invechita sunt cauzele care expun cel mai mult companiile si le fac vulnerabile in fata atacatorilor, aceste lucruri impiedicand organizatiile sa detecteze la timp atacurile, sa le diminueze impactul si sa se refaca in urma lor.

Raportul companiei subliniaza provocarile pe care le intampina companiile din cauza succeselor in crestere si a resurselor tot mai mari pe care le folosesc atacatorii. In acest fel, hackerii utilizeaza surse legitime pentru a lansa campanii pentru castiguri immediate, iar atacurile de tip ramsomware le aduc hackerilor foarte usor venituri semnificative.

Potrivit calculelor Cisco, doar o singura campanie de atac de tip ramsoware genereaza venituri anuale de 34 de milioane de dolari. Calculul este simplu: 300 de dolari (valoarea medie a unui ramsomware) x 317,18 atacuri ramsomware platite pe zi x 365 zile pe an – rezulta la un total de 34 de milioane de dolari pentru un singur atac.

O explicatie a acestui lucru tine si de faptul ca circa o treime din companiile analizate in raportul Cisco folosesc solutii de calcul sau solutii software care nu mai beneficiaza de actualizari.

Ramsomware, unul dintre cele mai populare solutii de atac informatic din prezent, este un tip de malware care restrictioneaza accesul la sistemul informativ si care solicita utilizatorului plata unei sume de bani pentru a elimina restrictia.

Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) dispune in momentul de fata de un numar de 40 de angajati. CERT-RO este o structura independenta de expertiza si cercetare-dezvoltare in domeniul protectiei infrastructurilor cibernetice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri