Evolutia negativa a leului in raport cu moneda americana va da peste cap preturile in lanturile de retail, lucru care se va vedea la raft chiar de la finalul lunii martie, anunta reprezentantii Flanco, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata electroIT din Romania.

Potrivit acestora, sectorul IT va fi unul dintre cele care vor suferi cel mai mult schimbarile de pret, iar acest lucru va face ca game importante de produse sa aiba preturi chiar si cu 15% mai mari fata de nivelul actual.

"Laptop-urile, smartphone-urile, dar si electrocasnicele mari se vor scumpi in perioada urmatoare chiar si cu 15%. Vorbim mai ales despre produsele pe care le importam din China, la care preturile depind foarte mult de fluctuatia dolarului in raport cu moneda locala. Chiar daca pretul petrolului a scazut, cresterea dolarului se resimte din plin. Preturile vor creste, iar acest lucru se va simti pe masura ce produsele noi ajung pe raft", a declarat Dragos Sirbu (foto mai jos), CEO al Flanco Retail.

In ciuda faptului ca se arata optimisti privind evolutia pietei de profil, mizand in acest an pe un avans de 10-12%, fata de pragul de 2 miliarde de euro depasit la finalul anului trecut, reprezentantii Flanco trag un semnal de alarma si sustin ca exista sanse ca piata chiar sa capete o turnura negativa, ca urmare a deprecierii cursului.

"Aceasta depreciere trebuie amortizata prin diferite cai. Cel mai vizat de aceste scumpiri va fi, in mod sigur, domeniul IT, dar indirect exista un potential risc in zona electrocasnicelor mari, chiar si pentru televizoare. Aceste cresteri se vor simti pe parcurs, iar primele stocuri cu preturi schimbate ar trebui sa isi faca loc pe rafturile magazinelor spre finalul acestei luni", a mai aratat Dragos Sirbu.

De la inceputul anului, dolarul s-a apreciat cu 12% fata de leu.

Optimism in electroIT: piata va creste cu peste 10%

In ciuda deprecierii puternice a leului in raport cu moneda americana, exista optimism in piata, bazat mai ales pe o crestere a consumului, dar si pe faptul ca romanii incep sa isi schimbe produsele ale caror ciclu de viata s-a incheiat.

"Romanii isi schimba produsele cumparate cam o data la 8 ani. Gradul de echipare al locuintelor nu este foarte ridicat, si tocmai de aceea romanii vor avea nevoie de tehnologie in case. Ne asteptam ca piata smartphone-urilor sa aiba un ritm sustinut de crestere. In plus, si segmentul de televizoare poate aduce vesti bune in acest an, mai ales datorita procesului de digitalizare a semnalului terestru prin cablu, care de la jumatatea anului va putea fi receptionat doar pe anumite echipamente mai noi. Ne asteptam, astfel, ca piata sa creasca in acest an cu peste 10%", a mai punctat reprezentantul Flanco.

Potrivit datelor Flanco, anul 2014 a fost unul bun, care a trasat o oarecare tendinta in piata. "Traversam o perioada in care piata de profil creste, in care increderea consumatorului in economie creste, de asemenea . Inca nu vedem evolutiile cu care eram obisnuiti in urma cu cinci ani, dar rezultatele si trendul ne bucura. Observam insa ca increderea consumatorilor in consum a crescut, atat la nivel european, cat, mai ales in Romania. Tara noastra a inregistrat la nivelul anului trecut o evolutie a consumului usor peste media europeana. Situatia macro s-a imbunatatit, rata somajului s-a stabilizat, iar siguranta locului de munca are astazi mai multa certitudine - ceea ce cu siguranta se regaseste in consum", a declarat Dragos Sirbu, CEO al Flanco Retail.

Flanco Retail, unul dintre cei mai mari jucatori specializati pe piata de electroIT, se asteapta in acest an la o crestere de 10 - 12% a rulajului, dupa ce business-ul companiei cu 88 de magazine la nivelul intregii tari a depasit pragul de 150 milioane de euro.

Flanco a raportat in anul 2014 o crestere de 8% a afacerilor comparativ cu anul precedent, in timp ce profitul net a cunoscut o crestere de peste 60%, la 2,2 milioane de lei (circa 0,5 mil. euro).

Despre planurile de business ale Flanco pentru anul in curs am mai scris intr-un articol publicat joi. Afla ce planuri are unul dintre cei mai mari retaileri la nivel local, companie care concureaza cu grupul Altex sau Domo.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri