PC-ul cu care ne-am obisnuit in ultimii ani, format din carcasa, componente la interior, echipamente periferice (mouse, tastatura, etc), dar si monitor, va disparea in urmatorii ani, pe fondul evolutiei tehnologiilor si convergentei spre mobile si portabilitate, dar si a dispozitivelor de dimensiuni mici capabile sa ruleze cele mai noi aplicatii.

"PC-ul traditional traverseaza o perioada de declin, o explicatie pentru acest lucru fiind si dispozitivele de tipul 2 in 1 (tableta si notebook) care au afectat vanzarile de PC-uri clasice, dar si avansul tehnologiei care a facut ca dimensiunile sa fie mai mici, dar performantele peste medie", a declarat Bogdan Georgescu (foto mai jos), channel account manager in cadrul Intel Romania si Bulgaria.

Potrivit reprezentantului Intel, exista insa un segment care va ramane fidel acestui gen de PC-uri si anume cel al entuziastilor. "Pentru pasionatii de gaming sau cei care fac teste si overclocking, PC-ul in forma actuala nu va disparea. Pondera persoanelor care investesc multi bani in calculatoare a inregistrat o crestere accentuata in piata, similara si cu evolutia serverelor, in detrimentul pietei dominate de catre utilizatorii obisnuiti, care a inregistrat un declin", a mai spus Georgescu.

bogdan georgescu - intel romania si bulgaria

Bogdan Georgescu a subliniat faptul ca in viitor PC-ul va avea o forma tot mai mica sau va fi incorporat direct in echipamente de tipul All-In-One, disponibile deja pe piata. "Inregistram cresteri de vanzari si cereri tot mai mari in zona dispozitivelor de tip NUC (Next Unit Computing), iar din acest an vom introduce in portofoliu si echipamente cu procesoare i7 de ultima generatie", a mai spus reprezentantul Intel.

In opinia sefului Intel, romanii obisnuiesc sa isi inlocuiasca PC-urile, in medie, o data la 4-5 ani, sub media europeana si cu mult sub rata de schimb a echipamentelor din SUA.

Intel: Vom asista la o explozie a wearables. Cum va arata lumea in urmatorii 5 ani

Piata dispozitivelor interconectate, despre care se estimeaza ca va depasi pragul de 50 de miliarde in urmatorii cinci ani, ar putea avea o componenta serioasa de crestere, bazata mai ales pe succesul asa numitor "wearables", bratari sau ceasuri inteligente, utilizate alaturi de smartphone pentru monitorizarea activitatii fizice, dar si a notificarilor de pe telefon.

"Va fi o explozie in piata wearables din 2016, lucru care va ajuta la dezvoltarea segmentului de Internet al Lucrurilor (Internet of Things - n. red.). In Europa de Est nu suntem piete cunoscute pentru consumatori early adopters (care adopta noile tehnologii devreme, deschisi la schimbari dese - n. red), dar exista potential de dezvoltare si am putea asista la schimbari in anii care urmeaza", a declarat Bogdan Georgescu, channel account manager in cadrul Intel Romania si Bulgaria.

Intel a prezentat pe piata locala un nou smartwatch destinat monitorizarii activitatii fizice, dar si a notificarilor primite pe smartphone., cat si o pereche de casti care poate monitoriza de asemenea ritmul cardiac si care nu are nevoie de baterie.
Basis Peak este pariul Intel pe piata smartwatch-urilor, ceasul fiind dotat cu 5 senzori, monitorizand, printre altele ritmul cardiac, pasii, arderile calorice si activitatea din timpul somnului. Basis Peak este totodata rezistent la apa de pana la 50 de metri. Mai mult, ceasul inteligent lansat de compania Basis, intrata in portofoliul Intel cu cursul anului trecut, are o baterie care ofera o autonomie de pana la 4 zile. Ceasul inteligent este compatibil atat cu sistemele de operare iOS (Apple) cat si Android (Google). Pretul noului model de ceas inca nu a fost facut public.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri