Salariile bune si nivelurile de trai ridicate ii determina pe multi dintre romani sa aleaga un loc de munca in strainate, iar specialistii IT, ale caror salarii sunt in multe cazuri peste medie si in Romania, nu fac exceptie. Monica Ene-Pietrosanu, sefa centrul software al Intel vorbeste intr-un interviu acordat Wall-Street despre provocarile industriei cu "somaj zero".
"Este o problema (exodul specialistilor in IT n.r.) si ne confruntam si noi cu ea. Lumea inca pleaca din tara", a declarat Monica Ene-Pietrosanu pentru Wall-Street.ro

Pietrosanu conduce centrul de cercetare si dezvoltare software Intel din Romania (IRDSC), parte a Intel Software and Services Group, si are in subordine o echipa formata din 140 de ingineri.

Potrivit acesteia, masura de neimpozitare a veniturilor softistilor, adoptata in anul 2001, este singura de acest gen care incurajeaza specialistii sa ramana in tara.

Masura a fost luata dupa ce la sfarsitul anilor `90 in jur de 70% dintre absolventi plecau in afara, dupa ce capatau experienta in companii locale sau chiar imediat dupa absolvire.

"Apreciez scutirea de impozit pentru programatori, singura masura in directia retinerii fortei de munca in Romania. Sper sa apara si altele care sa incurajeze dezvoltarea antreprenoriatului in domeniul IT", a mentionat Monica Ene-Pietrosanu.

Ea subliniaza importanta dezvoltarii IT-ul prin indermediul specialistilor locali, domeniu care poate sa aiba un aport important in economia Romaniei.

"IT-ul este o oportunitate pentru Romania, pentru ca avem o scoala buna si o prezenta semnificativa de firme internationale de IT. Cred ca IT-ul este un domeniu care ne poate duce inainte, un domeniu unde se poate face performanta cu investitii minime si infrastructura minima", a declarat directorul general al IRDSC.

Legat de viitorul IT-ului romanesc, Pietrosanu crede ca acest domeniu va continua sa se dezvolte si in anii urmatori, ingloband din ce in ce mai multi specialisti.

"Cred ca va fi un domeniu care va continua sa creasca, insa as vrea sa vad o migrare mai mare de la stadiu in care scriem programe la comanda pe specificatii care ne vin din afara la inovare si creativitate", a explicat Monica Ene-Pietrosanu.

Intel a facut angajari in ultimul an

Echipa centrului Intel Romania Software Development Center s-a marit in ultimul an cu 50%, la 140 de persoane, iar managerul companiei se uita in continuare dupa candidati.

"Cautam studenti cu baza tehnica foarte buna, dar care adauga peste acest fundament si abilitati de lucru in echipa, de creativitate, oameni care sunt deschisi sa invete, pentru ca este un domeniu in care astazi le stii pe toate, iar intr-un an trebuie sa o iei de la capat. In IT tehnologia se schimba, iar oamenii trebuie sa o ia de la capat mereu, este un domeniu in care tot timpul inveti ceva nou", a adaugat Pietrosanu.

Intel recruteaza prin platforma proprie, precum si din randul celor 20 de interni pe care ii are in fiecare an.

"Cautam specialisti pe zona mobile development, avem o strategie care se indreapta spre cresterea prezentei Intel in piata dispozitivelor ultra-mobile", a precizat sefa IRSDC.

Pentru a-si retine si motiva angajatii pe o piata cu "somaj zero" si in care specialistii sunt "vanati", Intel le ofera angajatilor pe langa salariu bonusuri in functie de performanta, asigurare medicala, pranz subventionat, precum si optiunea de cumpara actiuni in cadrul companiei.

Ene-Pietrosanu adauga ca si-ar dori ca centrul de la Bucuresti sa devina unul foarte important pentru Intel atat in ceea ce priveste numarul de angajati, cat si al proiectelor incepute in Romania.

Centrul deschis de Intel in Bucuresti se concentreaza pe tehnologii open-source si solutii software si este impartit in trei divizii: open-source technology center, platform technology and analisys center si developer platform division.

Monica Ene-Pietrosanu lucreaza pentru Intel din iulie 2011, ea fiind recrutata de la Microsoft, dupa ce a lucrat in cadrul producatorului 13 ani, dintre care aproape opt in Statele Unite (inceputul lui 1998- final de 2005).





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri