Intel Romania, filiala locala a celui mai mare producator mondial de microprocesoare, a ajuns la peste 350 de angajati in Romania, 75 dintre acestia lucrand pentru Intel Romania Software Development Center (IRSDC).
Cei mai multi dintre angajatii Intel in Romania sunt ingineri cu pregatire superioara, care lucreaza in cercetare-dezvoltare in domeniul software. In afara de cei 75 de salariati din centrul IRSDC, restul angajatilor lucreaza in departamentul de marketing si vanzari al producatorului si pentru Wind River si Telmap, companii detinute de Intel.

Deschiderea centrului de dezvoltare software aflat in apropiere de statia de metrou Pipera a fost anuntata la finalul lui 2010, acesta devenind complet functional de curand. Investitia a fost de cateva milioane de dolari si a fost facuta de Intel Software and Servicea Group.

Acesta are o suprafata de 3.700 de metri patrati, iar conducerea isi doreste sa ajunga la 180 de angajati.

Centrul se concentreaza pe tehnologii open-source si solutii software si este impartit in trei divizii: Open Source Technology Center, Platform Technology and Analisys Center si Developer Platform Division. Cei mai multi dintre cei 75 de angajati lucreaza pentru platforma de solutii mobile si pentru cea de analiza.
Unul dintre cele mai importante centre in Europa
Reprezentantii Intel isi doresc ca centrul de la Bucuresti sa devina unul dintre cele mai importante centre operationale software de cercetare si dezvoltare din Europa.

“Intel este incantat sa isi respecte promisiunea de a investi in economia Romaniei si de a contribui la transformarea tarii intr-un centru tehnologic regional”, a afirmat Doug Fisher, vicepresedinte pentru software and services group si general manager a diviziei de sisteme software in cadrul Intel.

Cresterea numarului de angajati in cadrul centrului va continua si in perioada urmatoare, insa Monica Ene Pietrosanu (40 de ani), cea care in iulie anul trecut a preluat conducerea IRSDC, nu a oferit date despre numarul de persoane la care ar putea ajunge acesta la finalul lui 2012. Pietrosanu s-a alaturat Intel dupa 13 ani petrecuti in Microsoft, cel mai mare producator mondial de software.

Pentru recrutarea angajatilor, compania este interesata atat de seniori din alte companii, cat si de tineri selectati de pe bancile facultatilor.

Astfel, Intel a lansat un program de colaborare cu Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Lansarea oficiala a IRSDC a fost facuta de reprezentantii Intel alaturi de premierul Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale Razvan Mustea Serban, consilierul de stat Andreea Paul, ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romaia, Mark H. Gitenstein, si Varujan Pambuccian, deputat si membru in comisia IT&C din Parlamentul Romaniei.
Centrele de software si servicii, o alternativa pentru cei care vor sa castige mai bine
Intel si Guvernul Romaniei au semnat un memorandum de intelegere (foto sus) prin care se urmareste promovarea cercetarii si dezvoltarii in IT&C si crearea de locuri de munca de inalta calificare. Acesta a fost semnat de ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale Razvan Mustea Serban si Doug Fisher, vicepresedinte pentru software and services group si general manager a diviziei de sisteme software in cadrul Intel.

“Ne manifestam interesul la nivelul intregului Cabinet pentru efectul pe care "brain drain"-ul - plecarea creierelor din Romania catre alte zari, pe motiv de ordin economic, il produce fata de asteptarile noastre. Si credem ca deschiderea centrelor regionale de dezvoltare si dezvoltare, de servicii electronice, centre care presupun si munca ultra-calificata, dar si pregatire profesionala temeinica, poate reprezenta alternativa, optiunea alternativa de activitate profesionala a celor care se gandesc sa castige mai bine si sa traiasca mai bine. Se poate trai foarte bine si in Romania pe seama inteligentei creatoare, pe seama abilitatilor profesionale dezvoltate in acest sector economic in care, de fapt, progresul, ca si succesul profesional, au nevoie, in primul rand, de o foaie de hartie si de un creion si doar de o foaie de hartie si un creion, abia dupa aceea de tehnica”, a afirmat Mihai Razvan Ungureanu (foto jos).

Sectorul IT&C a reprezentat in 2010 in jur de 5% din Produl Intern Brut, estimat la circa 120 de miliarde de euro, potrivit premierului. Pe de alta parte, in acest domeniu lucreaza in jur de 116.000 de oameni “dintr-o generatie relativ tanara, insa foarte matura economic si foarte dispusa sa investeasca intr-o cariera cu succes rapid”.

“Noi investim anual - si asta trebuie sa o stim cu totii si sa intelegem - investim anual in calificarea a aproape 9.000 de ingineri specializati in IT din totalul de 30 de mii de absolventi de studii tehnice superioare – 9.000 din 30.000. Potentialul creativ si economic a acestei cifre este, cum banuiti, enorm. In prezent, aproape 22% din populatia activa a Romaniei este ocupata in domeniul stiintei si tehnologiei”, a mai spus premierul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri