Oamenii de afaceri Cristian Fughina si Laszlo Kiss, aflati in arest la domiciliu, au fost trimisi in judecata, de procurorii DIICOT, in dosarul "Ultra Pro Computers", ei fiind acuzati ca au prejudiciat statul, prin delapidare si spalare de bani, cu aproximativ 10 milioane de euro.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus si trimiterea in judecata a Laviniei Ana Caba, a Lilianei Anton si a lui Gheorghe Dilimot, aflati sub control judiciar. De asemenea, in acelasi dosar au fost trimise in fata instantei si firmele Breezer International SRL si Hyram Group SRL, scrie Mediafax.

Cele cinci persoane si doua firme sunt acuzate de constituirea unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata, complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata, spalare de bani in forma continuata, complicitate la spalare de bani in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada iulie 2008 – iunie 2009, Cristian Fughina, Laszlo Kiss, Lavinia Ana Vasile-Caba si Liliana Anton au constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul firmei kTech Electronics SRL, detinatoare a marcii Ultra Pro Computers, prin delapidarea acesteia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societati de tip offshore, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse. Astfel, cei patru au incercat sa ascunda adevarata natura a provenientei acestora.

"Scopul grupului a fost atins prin insusirea de catre inculpatul Fughina Cristian a unei sume totale de 39.665.729 lei (din aceasta suma 17.784.500 lei reprezentand valoarea unui imobil din Bucuresti), prin intermediul mai multor societati offshore pe care le controla", conform DIICOT.

Sursa citata a precizat ca grupul infractional organizat a fost sprijinit inca de la inceput si de alte persoane, intre care cumnatul lui Cristian Fughina, Gheorghe Dilimot si respectiv persoana juridica Breezer International SRL, constituita special pentru a putea fi reciclata o parte din produsul infractional.

Astfel, atat Gheorghe Dilimot Gheorghe, cat si firma respectiva au actionat intr-un mod coordonat, in perioada noiembrie 2008 – iunie 2009, pentru indeplinirea scopului final, respectiv insusirea de bunuri din cadrul patrimoniului K Tech Electronics SRL, prin delapidarea acesteia. Procurorii sustin ca gruparea, structurata pe mai multe niveluri, si-a desfasurat activitatile infractionale in mai multe etape.

Astfel, intr-o prima etapa, in perioada 15 iulie - 27 august 2008 s-au incheiat 24 de contracte de vanzare-cumparare, cu clauze identice, avand ca obiect livrarea de echipamente IT, de catre societatea comerciala K Tech Electronics SRL, in calitate de vanzator, catre patru offshore-uri controlate de catre Laszlo Kiss, in calitate de cumparator, in valoare de aproape 13,5 milioane de euro si circa 3,2 milioane de dolari.

"Scopul acestor contracte incheiate in mod formal, lipsite de scop economic, a fost acela de a genera nasterea in patrimoniul celor patru societati nerezidente a unor creante ce aveau ca temei chiar activarea unor clauze penale (vadit nefavorabile pentru K Tech Electronics) pentru nerespectarea termenelor de livrare a marfii", conform DIICOT.

In cea de-a doua etapa, arata procurorii, avand in vedere ca firma K Tech Electronics SRL nu a livrat produsele prevazute in termenele stabilite in baza celor 24 de contracte, s-a urmarit emiterea facturilor de catre societatile offshore si acceptarea imediata a acestora la plata de catre administratorul Cristian Fughina.

Astfel, valoarea totala a creantelor rezultate in baza celor 24 de facturi a fost de aproape 57 milioane de lei.
"Dupa obtinerea unor creante certe, lichide si exigibile fata de K Tech Electronics SRL, membrii gruparii, in coniventa cu administratorul Fughina Cristian, au formulat 23 de actiuni in instante diferite din tara, tocmai pentru a nu trezi suspiciuni, pentru a obtine titluri executorii si a preintampina un eventual control al vreunui administrator judiciar in viitoarea procedura a insolventei", se arata in rechizitoriul procurorilor.

In cea de-a treia etapa, membrii gruparii au urmarit stingerea cat mai rapida a datoriilor artificial create prin intermediul celor patru societati offshore, realizandu-se practic insusirea acestora.

In ultima etapa, respectiv cea de-a patra, membrii gruparii au urmarit sa stearga toate urmele activitatilor ilicite, prin introducerea cererii de insolventa asupra K Tech Electronics SRL, respectiv prin incercarea de a initia falimentul societatii care a spalat produsul infractiunii, SC Spectrum International Management SRL, respectiv a imobilului din Bucuresti, Sector 1.

Prejudiciul stabilit de procurori se ridica la 39.665.729 de lei. Astfel, anchetatorii au dispus punerea sub sechestru a mai multor bunuri mobile si imobile, precum si a conturilor bancare, evaluate la suma totala de circa 25 milioane lei. Dosarul urmeaza sa fie solutionat de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri