Feature phone-urile, sau telefoanele QWERTY traditionale (unii ar spune chiar „vechi”) nu scade ci, din contra, este in continua crestere in ciuda penetrarii din ce in ce mai mari de smartphone-uri, spun doi dintre cei mai mari retaileri de pe piata locala, eMag si Flanco.

Cu totii ne-am putea astepta ca vechile telefoane QWERTY Nokia, Motorola sau Samsung sa scada in vanzari, sa fi intrat deja intr-un con de umbra sau chiar sa fi disparut deja din ofertele magazinelor, inlocuite de smartphone-uri – unele dintre ele chiar la preturi modeste.

La fel, ne-am astepta ca fax-urile, telefoanele fixe si DECT sa fie doar obiecte exotice, pe care asa-numitii „hipsteri” sa le aranjeze, „estetic”, in case. Se pare ca anii `90 sunt insa inca alaturi de noi – mult mai putin ca atunci, este drept, dar datele ne arata ca aceste produse inca acopera un volum important din business-ul retailerilor.

„Comparand ultimii 3 ani, vedem o crestere impresionanta a pietei de feature phones (crestere 400% in 2014 vs 2013), iar tendinta se mentine prin dublarea cifrelor in primele 3 luni ale anului 2015 fata de perioada similara a anului anterior”, subliniaza oficialii eMag.

Vanzarea telefoanelor de acest tip reprezinta circa 25% din totalul vanzarilor inregistrate de categoria „Telefoane” a eMag, „fapt ce se datoreaza ofertei variate, preturilor foarte atractive si specificatiilor ce pot satisface necesitatile oricarui client. Avem in gama telefoane pornind de la 49,99 lei pana la 669,99, cu un procesor, dar si cu 2 procesoare, single si dual SIM”.

Practic, ce oferte are eMag pentru feature phones?

Compania ofera un numar impresionant de telefoane feature, avand in vedere anul in care ne aflam – cu un pret intre 100 si 200 de lei in oferta se gasesc circa 50 de feature phones, iar cu pret intre 50 si 100 de lei sunt in prezent disponibile 31 de telefoane. http://www.emag.ro/telefoane-mobile/pret,intre-50-si-100/c

Compania are in stoc si un telefon sub 50 de lei, un „Freeman Speak T100” care are si noua review-uri, patru stele.

Flanco vine cu date privind intreaga piata de feature phones, retailerul estimand ca aproximativ 40% din totalul pietei de telefoane mobile este acoperit de feature phones. „Valoric, ponderea lor este mult mai scazuta, sub 10%, intrucat pretul mediu de achizitie este mult mai mic fata de cel al telefoanelor inteligente”, conform lui Radu Batrinu, director de marketing al companiei.

„Piata smartphone-urilor are o evolutie puternica si in acest an, fiind unul dintre varfurile de vanzari in cadrul Flanco. Gama de telefoane pe care o oferim este in proportie de 90% formata din smartphone-uri”, completeaza el.

Chiar si asa, compania are mai multe telefoane mobile „traditionale” Nokia si Allview sub 180 de lei, dar si cateva intre 200 si 250 de lei.

Alte produse „invechite”, care inca se vand bine

Pe langa feature phone-uri, telefoanele fixe si DECT au, in continuare, o cerere constanta, prezenta acestei categorii fiind una de nisa, dat fiind faptul ca piata telefoanelor mobile reuseste sa acopere cat mai mult din necesitatile actuale ale clientilor, „dar si pentru ca nu mai gasim, practic, locuinta in care sa existe cel putin un membru fara telefon mobil”, spune Radu Batrinu, de la Flanco.

„Analizand de la an la an, observem o dublare a cifrelor in 2014 versus 2013, iar in 2015 cererea este constanta de la luna la alta, piata avand o maturitate in acoperire, gama si pret ofertat. Ponderea in total vanzari a categoriei Telefoane este de 3%, cu o gama ce cuprinde atat telefoane fixe cu specificatii minimaliste, dar si telefoane premium, telefoane ce pot fi utilizate ca dispozitive fara fir pentru telefonul fix atunci cand clientul nu este acasa, dar si ca telefon mobil 3G/GSM, cand este departe de casa”, continua el.

Sursa foto: Shutterstock - telefon fix

Flanco ofera chiar si reduceri pentru telefoane fixe – de la 100 de lei la 60 de lei, pentru Sagemcom C100. Compania are in oferta si telefoane ceva mai scumpe, DECT, la peste 100 de lei, precum Grundig D160.

Ce alte produse cu iz de anii `90 se mai vand in Romania

Mai tii minte cand te duceai la plaja, la Constanta, Mamaia sau Vama Veche, in anii `90, cu casetofonul pe plaja, bagai caseta cu Queen si ascultai sub umbrela? Poti recrea intru totul experienta!

Da, se mai gasesc casetofoane de vanzare, ceva mai avansate – cu CD Player inclus, iar preturile nu sunt atat de mici precum ti-ai putea imagina: un radiocasetofon de la Flanco costa 200 de lei.

Fax-urile sunt inca la cautare, probabil de catre institutiile publice care inca invita jurnalistii sa trimita „un fax daca doriti informatii despre activitatile noastre”. Preturile variaza de la 300 la 1.400 de lei, pentru cele care au si copiator si xerox.

MP3 playerele clasice le-am putea de asemenea considera obiecte ale trecutului, avand in vedere ca multi dintre noi asculta muzica si podcast-uri pe smartphone-uri sau device-uri cu touch screen precum iPod Touch sau iPod-uri. Cu toate acestea, pe piata se mai vand si MP3-uri traditionale, „cu butonase”, precum acest MP3 Philips. Exista chiar o mare varietate de MP3 Playere, cu preturi pornind de la sub 200 de lei.

Si nu cumva iti doresti un pager sau un VCR?

Ne-ar placea sa spunem ca mai puteti gasi, insa se pare ca magazinele traditionale le-au scos din oferta acum ceva ani, deci daca inca mai aveti casete cu aventurile din copilarie, ar fi bine sa le transferati cat mai rapid pe DVD-uri sau BluRay-uri.

Sursa foto: Shutterstock: 90s

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri