Imediat dupa caderea comunismului, Romania a cunoscut cu adevarat ce inseamna tehnologia si a avut acces liber la toate serviciile, pentru ca mai tarziu sa descopere Internetul si avantajele sale infinite, dar totusi periculoase.

In cel mai nou documentar despre hackerii care au speriat o lume intreaga, fenomenul terorismului cibernetic este descris drept o rabufnire dupa o perioada neagra in care tara noastra a fost privata zeci de ani de democratie si de libertate.

“Comunismul ne-a limitat accesul la tehnologie. Din 1990, romanii au inceput sa aiba acces la tehnologii. Eram informetati dupa tehnologie, iar in acest fel au aparut si hackerii care s-au dezvoltat si au devinit tot mai inteligenti in a desfasura atacuri”, a declarat Madalin Dumitru, specialist in securitate cibernetica, in cadrul documentarului “In Search of The Most Dangerous Town On the Internet”, realizat in parteneriat cu producatorul de solutii antivirus Symantec.

Se spune despre Ramnicu Valcea ca a devenit capitala hacking-ului global, asta dupa ce ani la randul au fost de aici lansate atacuri catre cele mai mari corporatii si institutii financiare sau guvernamentale la nivel global. Google, Facebook, NASA, Pentagonul, conturi de email ale unor demnitari precum familia fostului presedinte Bush, Hillary Clinton sunt doar cateva nume care au facut obiectul atacurilor pornite din Ramnicu Valcea.

Nu este de mirare ca orasul din Oltenia a primit denumirea de “Hackerville”. Descris de unii drept un oras pitoresc, de munte si cu incarcatura istorica, lumea tehnologica si a online-ului descriu orasul drept “spaima” atacurilor cibernetice, iar numarul tot mai mare de tineri care se dedica acestor practici este iarasi ingrijorator.

O statistica vine in sprijinul nostru: doar in cursul anului trecut peste 1 miliard de dolari au fost furati de catre romani prin intermediul actiunilor raufacatoare pe Internet. “Este greu de inteles cum a inceput totul. Toti au incercat caile rapide catre venituri rapide. Cand sunt pe Internet, hackerii devin sociali, invata unii de la altii. Crimele cibernetice vor fi viitorul. Aici vor fi pradatorii”, spune, la randul sau, un politist a carui identitate a fost pastrata sub anonimat.

La randul lor, mai mult hackeri prinsi pentru faptele pe care le-au comis pe Internet, unii aflati in libertate, altii care infunda inchisoarea pentru ani de zile, sustin ca totul a pornit dintr-o simpla curiozitate.

“Eu am inceput in 2008. Avantajul a fost ca suntem o tara care dispune de Internet de mare viteza, ceea ce intr-un fel faciliteaza accesul mai rapid la informatia de care am avut nevoie. Am vrut sa hackuiesc serverele NASA. La vremea aceea erau bani castigati foarte rapid si realizati foarte usor”, isi aminteste unul dintre hackeri”, isi aminteste unul dintre raufacatorii cibernetici.

“Tinkode” este un alt hacker roman care a fost arestat pentru atacurile sale. “La 13 ani am vazut cateva filme despre hackeri, care m-au inspirat, si in acest fel am vrut sa vad cum este sa fii unul. Am invatat si am aplicat ce am dobandit, astfel ca am ajuns sa sparg serverele si conturile unor giganti precum Google, YouTube, MySQL, Oracle, Facebook si chiar si Pentagonul”, a precizat Tinkode.

Cel mai de temut hacker roman de origine din Ramnicu Valcea este, de departe, “Guccifer”, raufacator cibernetic care a reusit sa sparga mai multe conturi printre care ale familiei prezidentiale Bush, Hillary Clinton, Colin Powell sau ale familiei Rockefeller. Potrivit acestuia, 35% din informatiile secrete si sensibile de pe Internet se afla stocate in email-uri. “Cautam adevarul, asta a fost principala preocupare. Americanii sunt speriati de crimele cibernetice la fel de mult ca si de terorism. Nu este vorba de bani. Sunt de 7 ani intr-o inchisoare pentru numai cateva conturi de email. Asta nu este dreptate. Nu imi pare rau de nimic din ce am facut”, isi motiveaza actiunile hackerul roman.

In documentarul realizat cu sprijinul celor de la Symantec un scammer roman care urmarea activitatea de pe eBay, sustine ca erau sapamani in care putea sa faca si pana la 5.000 de dolari.

“Erau saptamani in care nu aveam niciun client, dar apoi puteam sa scoatem 4.000 – 4.500 de dolari, depindea de produs. Americanii sunt naivi”.

In crestere accelerata: 350.000 de noi virusi in fiecare zi

Numarul tipurilor de virusi depistati in companii a crescut in ultimul an cu 24%, insumand circa 350.000 astfel de noi posibile brese de securitate, arata o analiza a companiei Bitdefender, unul dintre cei mai mari producatori de solutii antivirus la nivel global.

Numarul breselor de securitate identificate de companii a crescut semnificativ, nu doar pe piata locala, cat si la nivel international. Un sfert dintre directorii de IT din SUA au sesizat brese de securitate in ultimele 12 luni si planuiesc sa aloce bugete in crestere destinate securitatii informatice, in timp ce 80% dintre afacerile din Marea Britanie au experimentat atacuri similare.

Orice companie prezinta riscul de a deveni tinta unui concurent din piata sau a criminalilor aflati in cautarea informatiilor confidentiale, iar eventualele brese de securitate pot crea prejudicii grave, precum periclitarea increderii consumatorilor, generarea de avantaje pretioase competitiei sau provocarea unor pagube financiare substantiale prin sustragerea de bani din conturi. Conform raportarilor Bitdefender, peste 300 de milioane de fisiere infectate au fost identificate in 2014, iar circa 60% dintre atacuri vizeaza intreprinderi mici si mijlocii, mizand pe resursele mai mici alocate securitatii informatice.

Studii recente arata ca doua treimi dintre companii nu cunosc unde se afla informatiile cu caracter privilegiat si manifesta temeri legate de potentiale erori ale angajatilor legate de securitatea datelor. De aceea, aproape trei sferturi dintre manageri (71%) sustin ca managementul riscului datelor a ajuns subiect de discutie in consiliile de administratie ale companiilor, iar atentia acordata securitatii IT este in continua crestere, fiind inclusa si pe lista principiilor de guvernanta corporativa, potrivit datelor companiei de cercetare de piata Gartner.

Seful Cisco Romania: Lipsa specialistilor in securitate, cea mai acuta problema

Industria financiar-bancara va fi tot timpul o tinta pentru hackeri, iar acest lucru se poate intensifica mai ales din cauza lipsei unor specialisti pe securitate inclusiv la nivel local dar si a utilizarii unor sisteme de calcul neactualizate, sustin reprezentantii Cisco Romania, una dintre cele mai mari companii specializate in servicii de retelistica si securitate informatica la nivel global.

“Zona de banking va fi tot timpul o tinta de atac pentru hackeri, insa avantajul aici este ca bancile sunt printre primele domenii care au implementat solutii de securizate, fiind astfel mai bine protejate decat alte industrii. (…) Problema in acest caz ramane lipsa acuta de specialisti in domeniul securitatii cibernetice, dar si lipsa de viziune a companiilor atat la nivel global, dar si local, de a investi in astfel de oameni si de solutii. Este evident ca domeniul securitatii din ziua de azi se misca mai repede decat pot companiile face fata, iar asta se datoreaza in mare parte lipsei de personal specializat. (…) Siguranta de 100% nu va putea fi atinsa niciodata”, a declarat Dorin Pena, directorul general Cisco Romania, intr-un interviu pentru wall-street.ro la inceputul acestui an.

Potrivit datelor Cisco, securitatea a devenit o tinta in miscare, un domeniu dinamic, in care unul din 14 angajati ai companiilor analizate de catre Cisco a incalcat termenii de securitate. “Atacatorii au devenit mult mai sofisticati, iar acest lucru vine pe fondul unor politici de securitate nealiniate la realitatile din piata, dar vizeaza si o implicare destul de limitata la nivelul conducerii companiilor, impactul asupra utilizatorului final fiind ridicat”, a mai spus Dorin Pena.

„Din punct de vedere al securitatii vom vedea foarte multe schimbari in perioada urmatoare. Industria securitatii IT va face tranzitia de la o abordare preventiva la o abordare care va tine cont de toate fazele unui atac – inaintea, in timpul si dupa ce acesta a avut loc. De asemenea, companiile vor putea folosi Internet of Everything in avantajul lor atunci cand vine vorba despre lupta impotriva criminalitatii informatice. Miliarde de dispozitive conectate vor genera foarte multe informatii care vor putea fi folosite pentru a imbunatati securitatea”.

Sursa foto: Securitate / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri