O cercetare Kaspersky Lab si B2B International arata ca relatia dintre utilizatori si dispozitivele digitale este uneori mai apropiata decat cea dintre cei mai buni prieteni. Astfel, 29% dintre respondenti isi iau dispozitivul mobil cu ei in baie, iar 25% ii “incredinteaza” secrete pe care nu vor sa le mai stie altcineva. Totusi, increderea aceasta i-ar putea pune pe utilizatori in pericol, pentru ca dispozitivele lor pot fi atacate, iar informatiile personale expuse in public.

Studiul a relevat faptul ca marea majoritate (87%) pastreaza informatii importante, confidentiale si uneori de neinlocuit pe smartphone, inclusiv parole, mesaje, fotografii, persoane de contact, fisiere si multe altele. Un respondent din patru spune ca dispozitivul sau contine informatii delicate, pe care nu ar vrea sa le vada altcineva.

In plus, aceste dispozitive sunt luate si folosite pretutindeni, inclusiv la serviciu (52%), in masina (41%), in mijloacele de transport in comun (39%), in pat (58%) si chiar in baie (29%).

In afara casei, aceste dispozitive implica potentiale riscuri, printre care pierderea sau furtul, dar si atacul din partea infractorilor cibernetici, cu intentia de a fura informatii sau chiar de a spiona utilizatorul. Dispozitivele care sunt folosite in retele Wi-Fi publice sunt si mai vulnerabile la atacuri. Cu toate acestea, putini respondenti isi iau masuri pentru a reduce riscurile. Studiul a aratat ca doar 26% dintre utilizatori isi ajusteaza activitatea online atunci cand se afla intr-o retea Wi-Fi publica, in ciuda faptului ca hackerii pot intercepta usor informatiile si parolele. In plus, numai aproximatv jumatate (47%) profita de optiunile de securitate ale dispozitivului, cum ar fi blocarea la distanta sau gasirea lui.

Impactul pe care il are faptul ca nu luam masuri de precautie poate fi semnificativ. Potrivit studiului, un sfert dintre cei care si-au pierdut dispozitivul sau carora le-a fost furat au descoperit ca s-au aflat informatii personale sau secrete.

Citeste si:
Cresc vanzarile online de mobila. Cat platesc romanii pe mobilier
Romanii au cumparat online cu...

Acest lucru nu inseamna, insa, ca utilizatorii sunt – automat – in siguranta atunci cand se afla acasa. Aici, se confrunta uneori cu riscuri si mai mari, in special in locuri “delicate” cum ar fi dormitorul sau baia, atunci cand un dispozitiv atacat ar putea sa deschida camera video.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
ANCOM a cerut furnizorilor de Internet blocarea accesului la site-ul sancționat
Setari Cookie-uri