Astazi, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice, precum si unele masuri pentru reducerea costului instalarii retelelor de comunicatii electronice.

Marius Bostan, ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, a precizat referitor la proiectul de Lege privind regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice, proiect care a fost adoptat asazi, in sedinta Guvernului:

”Aceasta lege va usura constructia de autostrazi digitale si ne va ajuta sa mentinem avansul tehnologic necesar dezvoltarii economice a tarii. Romania este tara din UE cu peste 63% din totalul abonamentelor la internet fix cu viteze mai mari de 30mb/s, mai mult decat dublul mediei europene. Ne batem pentru primele locuri in toate topurile europene si mondiale privind vitezele pe care le atinge internetul in orasele Romaniei cu tari precum Coreea de Sud, Japonia, Taiwan si, mai nou, ne-am atras chiar invidia Statelor Unite".

Aceste viteze impresionante se ating in primul rand datorita unei retele moderne. Retelele de comunicatii din Romania sunt in cea mai parte de ultima generatie, investitiile operatorilor in modernizarea lor fiind masive si constante. Pentru a continua dezvoltarea lor, este nevoie si de sprijinul statului, prin emiterea unor reglementari, in concordanta cu reglementarile europene, care sa inlesneasca construirea de retele de comunicatii electronice si infrastructuri fizice asociate acestora.

Proiectul de lege adoptat astazi, stabileste reguli clare pe baza carora operatorii vor avea acces pe proprietatea publica sau privata pentru a construi sau intretine retelele de comunicatii electronice si elementele de infrastructura fizica asociate acestora, precum stalpi, piloni, conducte, canale. O astfel de lege exista si acum, din care actualul proiect preia o serie de prevederi, acesta fiind completat prin transpunerea in legislatia interna a prevederilor Directivei 2014/61/UE – Directiva pentru reducerea costului dezvoltarii retelelor de comunicatii de mare viteza. Vom avea astfel o lege completa, menita sa sustina si sa stimuleze in continuare dezvoltarea infrastructurilor necesare accesului la comunicatii electronice de secol XXI.

Accesul, indiferent de tipul proprietatii, se va face doar pe baza unui contract de acces, care va stabili conditiile si tarifele aferente.

Tarifele maximale pentru acces pe proprietatea publica (administrata de diverse entitati precum consilii locale, consilii judetene, autoritati centrale, regii autonome) vor fi stabilite de ANCOM. Aceasta prevedere va elimina una dintre practicile neunitare din acest moment.

Proiectul reglementeaza si obligatia operatorilor de retea de a acorda acces la infrastructura fizica pe care o detin (stalpi, piloni, conducte, canale, cai ferate, drumuri etc.) pe baza unor tarife orientative, acestia neputand refuza accesul decat din motive obiective si temeinic justificate.
Aceasta lege va usura accesul pe diverse tipuri de proprietati pentru cei care construiesc retelele de comunicatii si va duce dezvoltarea acestora mai ales in zonele in care este cea mai mare nevoie de ele: in mediul rural”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri