Copiii tai urmeaza sa se intalneasca in mai putin de cinci minute cu prietenii la zona de joaca din parc, dar inca nu ai ajuns. Nu pentru ca nu ai fi plecat la timp de acasa, ci pentru ca de mai bine de un sfert de ora te invarti pe cateva stradute din apropiere in cautarea unui loc de parcare. De fapt, in jur de 30% din aglomeratia unui oras este determinata de conducatorii auto care sunt in cautarea unui loc de parcare, potrivit unor statistici dintr-un raport al Deutsche Telekom.

Lucrurile s-ar putea schimba insa cu ajutorul tehnologiei, iar una dintre variantele cele mai cautate vor fi solutiile de tip Smart City, acestea avand posibilitatea sa identifice locurile de parcare libere dintr-o anumita zona, fie ca este vorba de parcari gratuite sau cu plata.

Un sistem similar de parcare inteligenta poate fi testat in Parcul Tineretului, din sectorul 4 din Bucuresti, unde Telekom a implementat primul proiect pilot integrat de tip Smart City din Romania.

Mai exact, soferii pot identifica in timp real daca sunt locuri de parcare disponibile in zona delimitata din Oraselul Copiilor, in Parcul Tineretului. De asemenea, o functionalitate viitoare va permite soferilor sa plateasca parcarea cu ajutorul telefonului mobil, direct catre autoritatea locala sau operatorii de parcari, fara costuri aditionale. Solutia de parcare va include si notificari prin care soferii sunt anuntati cand le expira timpul de parcare.

Softul are si un modul dedicat pentru administratia locala sau cea a parcarilor, care afiseaza gradul de ocupare a spatiilor de parcare in timp real.

Pe langa solutia de parcare inteligenta, proiectul pilot cuprinde internet Wi-Fi gratuit, solutii de siguranta a cetateanului si iluminat inteligent. Serviciile au fost implementate in colaborare cu partenerulCisco, compania care a oferit o serie de echipamente specializate de comunicatii si platforma de integrare.

MCSI: Romania este pregatita pentru smart city

„Componentele de baza ale solutiilor de tip Smart City sunt comunicatiile. Fara internet, aceste solutii raman izolate si nu vor putea George Nistor Telekomcomunica eficient", afirma George Nistor, project manager business development solutii ITC in cadrul Telekom Romania.

Smart City este un termen cunoscut specialistilor IT&C de la inceputul anilor '90 insa este tot mai utilizat in ultimii patru-cinci ani pe masura ce a crescut rata de utilizare a Internet of Things (IoT). Internet of Things sunt retele de dispozitive electronice care comunica intre ele prin internet.

”Romania este pregatita, in prezent, pentru implementarea solutiilor de smart city. O serie de solutii sunt deja implementate in orase precum Sibiu, catorva sectoare din Bucuresti, Baia Mare, Brasov etc, in timp ce alte localitati au realizat, sau vor realiza studii privind implementarea solutiilor smart city, ceea ce demonstreaza interesul pe care acest tip de aplicatii il prezinta pentru administratie si cetateni. Cu toate acestea, in tara noastra nu avem, acum, un oras inteligent, un smart city, ci doar solutii particulare, insular implementate, prin care administratiile publice rezolva unele probleme stringente pentru contribuabili”, au declarat pentru wall-street.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI).

Oficialii ministerului au adaugat ca institutie nu detine o lista a solutiilor de tip "smart" care sunt sau vor fi implementate in Romania de catre autoritatile publice.

“Autoritatile locale au autonomie in ceea ce priveste alegerea solutiilor si prioritatilor investitiilor publice. Singura cerinta a proiectelor de IT de peste 2,5 milioane de lei este sa asigure interoperabilitatea, securitatea cibernetica si evitarea dublei finantari. Luam in calcul in acest an sa publicam pe site-ul ministerului bune practici din domeniu, atat din Romania, cat si din alte tari. Ministerul nu are un buget pentru astfel de solutii. De asemenea, diversele proiecte de smart city care sunt in derulare sau unde s-au creat diverse partneriate intre diferiti actori privati si din autoritatile publice sunt destul de fragmentate. In acelasi timp, fiecare oras/localitate are alte cerinte si alte idei pe care ar vrea sa le dezvolte, prin care la nivel central nu putem decat sa le sprijinim cat de mult putem din sfera noastra de actiune”, au mai afirmat oficialii MCSI.

Telekom Romania a inceput primele discutii cu autoritatile din Romania despre solutiile smart city in vara anului trecut. Primarii sunt interesati sa afle informatii in special despre tehnologiile pentru transport in comun si cele pentru iluminat public, potrivit datelor oferite de companie. Autoritatile vor sa stie noutatile acestor solutii mai ales pentru ca ele pot ajuta la indeplinirea obiectivului UE de a scadea pana in 2020 emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% fata de anul 1990.

Iluminat public, mai ieftin cu 60%

“Costurile pentru solutiile de iluminat scad cu aproximativ 60% daca se folosesc solutii de iluminat inteligent, care pe langa consumul redus datorat tehnologiei LED, genereaza o diminuare substantiala prin reglarea automata a intensitatii luminii, in functie de traficul din zona respectiva. In prezent, sunt foarte multe institutii publice si private care nu au un control eficient asupra consumului de energie electrica”, afirma George Nistor.

Solutia de iluminat inteligent din Parcul Tineretului este instalata pe stalpi echipati cu tehnologie LED (Light-Emitting Diode) si senzori sensibili la miscare si la intensitatea luminii ambientale. Acestia pot fi programati sau controlati automat de la distanta pentru a creste intensitatea luminiii cand cineva este in preajma acestora. Implementarea solutiei va genera reduceri de costuri cu energia de pana la 60%.

Micsorarea consumului energetic, atat a celui casnic, dar si a celui industrial, este una dintre prioritatile UE in ceea ce priveste combaterea schimbarilor climatice. Comisia Europeana isi doreste ca pana in 2020 sa creasca cu cel putin 20% eficienta energetica, iar pana in 2030 cu 27%.

Bugetul UE pentru a atinge obiectivele de eficienta energetica pana in 2020 este estimat la 100 de miliarde de euro pe an.

Tehnologiile prin care parcurile actuale se pot moderniza mai cuprind servicii pentru acces la internet wireless, dar si de siguranta publica.Solutia de internet Wi-Fi permite acces gratuit la internet vizitatorilor parcului in zona delimitata.

Solutia care iti spune daca sa muti o banca pe o alee cu mai multi vizitatori

“Deosebirea fata de alte solutii similare este ca aceasta poate fi dezvoltata in continuare pentru a include componenta de analiza a datelor, care furnizeaza autoritatilor locale un instrument de control al traficului, cu evidentierea momentelor cu traficul cel mai intens, respectiv scazut. Cu alte cuvinte, autoritatile, in functie de informatiile obtinute, pot gestiona mai eficient patrulele politiei locale sau pot reloca, de exemplu, bancile dintr-o zona care s-a dovedit a nu fi vizitata intr-un loc pe unde se plimba mai multe persoane. Important este sa stie cum sa exploateze aceste date. Solutia de wi-fi inteligent poate fi folosita de asemenea ca instrument de marketing in lanturilede magazine”, explica Nistor.

Pe de alta parte, tehnologia pentru siguranta publica foloseste aplicatii de analiza a datelor pe baza careia pot fi identificate anumite scenarii predefinite care vizeaza interventia autoritatilor. Solutia genereaza alerte in caz de vandalism sau nerespectarea restictiilor pentru anumite zone sau in caz ca o persoana este in situatia de a avea nevoie de ajutor urgent. De asemenea, poate fi folosita pentru identificarea autovehiculelor parcate ilegal, a placutelor de inmatriculoare si pentru numararea masinilor.

“Aceste sisteme de tip smart city ruleaza algoritmi de detectie si analiza a datelor peste camerele de luat vederi si pot identifica si alarma anumite evenimente in mod automat astfel incat sa nu mai fie nevoie ca un om sa se uite pe extrem de multe ecrane. De asemenea, pot preveni anumite situatii periculoase precum intentia cuiva de a dezmembra, un obiect din parc, precum un cos de gunoi sau o banca, considerat un act de vandalism, sau a cuiva care vrea sa sara un gard intr-o zona nepermisa si pot alarma in timp real autoritatile. Astfel, autoritatile locare pot ajunge mult mai repede la locul respectiv. De asemenea, solutia permite crearea unor evenimente, ca de exemplu sa observe daca in perimetrul respectiv a cazut o persoana si, daca nu se ridica in urmatoarele secunde, se declanseaza pe ecran o alarma, iar cei care monitorizeaza zona pot ajunge imediat la victima”, afirma George Nistor.

Ce sunt solutiile de tip smart city

Smart City se adreseaza autoritatilor locale si centrale si mai putin companiilor private, intrucat tehnologiile au ca scop imbunatatirea unor domenii de utilitate publica precum transportul in comun, iluminatul public, gestionarea parcarilor, siguranta publica, sanatate (telemedicina), managementul deseurilor.

Deutsche Telekom, grupul care detine Telekom Romania, a lansat primul proiect de tip smart city in 2007, in orasul german Friedrichshafen. Pe de alta parte, grupul de telecomunicatii a lansat tot mai multe proiecte de tip smart city la nivel european in ultimii cinci ani.

Pentru filiala din Romania Deutsche Telekom pune accentul pe zona de solutii de tip smart city de la inceputul anului trecut. Compania locala poate oferi solutii pentru gestiunea transportului public, a parcarilor, gestionarea tranportului pe biciclete (bike-sharing), telemedicina. Operatorul urnizeaza servicii inteligente de internet Wi-Fi si iluminat public, dar si solutii pentru managementul automatelor care monitorizeaza stocurile sau de smart metering pentru furnizorii de utilitati. Compania a lansat recenta platforma online smartcity.telekom.ro/.

Sursa foto: Maciej Bledowski

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri