Numarul de utilizatori de telefonie mobila din Romania cu semnal 4G a crescut anul trecut cu 243%, adica de aproape trei ori si jumatate, pana la 2,7 milioane, insa ponderea telefoanelor cu conexiune 4G raportata la numarul total de utilizatori activi a fost sub 12%, nivel modest in comparatie cu ratele inregistrate in statele dezvoltate, potrivit unor date publicate, luni, de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

La finalul anului trecut, in Romania erau 23,1 milioane de utilizatori de telefonie mobila, in crestere cu 1% fata de finalul lui 2014, scrie News.ro.

"Aproape de trei ori si jumatate crestere intr-un singur an a conexiunilor 4G in Romania, de la mai putin de 800.000 in 2014 pana la 2,7 milioane in 2015. Acest fapt ne confirma interesul utilizatorilor romani pentru terminale performante, mobilitate si viteza, dar si faptul ca operatorii au facut investitii in retele in ultimii ani, ceea ce a dus, de altfel, la aparitia si dezvoltarea accelerata a cererii pentru astfel de servicii”, a afirmat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, citat intr-un comunicat al institutiei.

La nivelul Uniunii Europene, circa 20% din telefoane aveau semnal 4G in al treilea trimestru al anului trecut, potrivit raportului The Mobile Economy Europe 2015.

Rata de penetrare a telefoniei mobile este de 116%, fiind raportata la populatia Romaniei, de sub 20 de milioane de locuitori. Din numarul total de utilizatori, mai putin de jumatate (10,7 milioane) aveau abonamente la finalul anului trecut, in timp ce cei mai multi romani (12,5 milioane) au telefoane cu cartele preplatite.

Totusi, tendinta este in schimbare -.in 2015, numarul de abonamente a crescut cu 8%, in timp ce numarul de cartele preplatite s-a diminuat cu 5%, releva datele ANCOM.

Citeste si:
Petrescu, MCSI: 5G-ul va revolutiona economia Romaniei
Petrescu, MCSI: 5G-ul va...

La finalul anului 2015, in Romania existau 14,7 milioane de conexiuni mobile de banda larga, in crestere cu 22% fata de 2014. In urma acestei evolutii, rata de penetrare a internetului mobil cu viteza larga a ajuns la 74%, de la 61% la sfarsitul anului 2014.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
ANCOM: Numarul conexiunilor la internet a crescut cu 22,8% la 6 luni