Numarul de conexiuni de internet mobil 4G a ajuns la 3,7 milioane dupa primele sase luni ale acestui an, cu 164,3% peste nivelul inregistrat la finalul primului semestru din 2015, si a ajuns la mai mult de un sfert din totalul conexiunilor de internet mobil in banda larga, in timp ce numarul de SMS-uri scade pentru prima data din cauza extinderii aplicatiilor de mesagerie, potrivit unui raport publicat marti al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

La jumatatea anului trecut, in Romania existau circa 1,4 milioane de conexiuni 4G.

Abonamentele persoanelor fizice, in crestere cu 1,3 milioane fata de aceeasi perioada a anului trecut, au fost principala sursa de crestere a numarului de conexiuni de internet mobil 4G.

Totodata, traficul mediu de internet mobil ar putea depasi 1GB pe luna pana la finalul anului, potrivit ANCOM.

”Traficul mediu lunar de internet mobil per conexiune aproape s-a dublat fata de aceeasi perioada din 2015. Ma astept in continuare la cresteri sustinute in cazul utilizarii internetului mobil, cred ca traficul mediu pe conexiune de internet mobil va depasi 1 GB pe luna pana la finalul anului”, a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, intr-un comunicat al institutiei, citat de News.ro.

La finalul primului semestru din acest an, internetul mobil de banda larga inregistra 14,8 milioane conexiuni, ceea ce corespunde unei rate de penetrare de 75% la 100 locuitori, in crestere cu 10 punte procentuale fata de iunie 2015.

Abonamentele de internet mobil de banda larga au crescut pana la 65% din totalul conexiunilor, in crestere anuala cu peste 28%, in timp ce conexiunile pe baza de cartele preplatite au scazut cu 3%, pana la 5,2 milioane.

Traficul mediu lunar pe conexiune aproape s-a dublat fata de primul semestru din 2015, de la 0,33 GB la 0,63 GB.

Pentru prima data in Romania, s-a inregistrat o scadere a numarului de mesaje SMS ca urmare a utilizarii in crestere a internetului mobil, prin care se pot accesa aplicatii de mesagerie.

Astfel, in primul semestru al acestui an au fost trimise peste 9,5 miliarde de mesaje SMS, cu aproape 6% mai putine fata aceeasi perioada a anului 2015.

Totodata, potrivit datelor ANCOM, numarul de utilizatori activi de telefonie mobila din Romania a stagnat in primele sase luni, fiind in 30 iunie 2016 la acelasi nivel ca la sfarsitul primului semestru din anul 2015, 22,6 milioane de utilizatori.

Insa structura pietei este in schimbare, numarul de utilizatori pe baza de abonament aurcand cu 9% in ultimul an, pana la 11,1 milioane, in timp ce numarul cartelelor preplatite active a scazut la 11,5 milioane.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la 100 de locuitori a ajus la 114,3% la jumatatea anului 2016.

Chiar daca numarul de utilizatori a stagnat, traficul total efectuat de acestia a crescut cu 4% in primul semestru din 2016 fata de primul semestru din 2015, pana la aproape 36 de miliarde minute.

In medie, un utilizator roman vorbeste 4 ore si 21 de minute intr-o luna, cu 8 minute mai mult decat in primul semestru al anului trecut.

In ceea ce priveste serviciile de telefonie mobila in roaming, traficul de voce a crescut in primul semestru o crestere semnificativa, de 37,5% fata de aceeasi perioada a anului 2015, la aproape 685 de milioane de minute.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri