Conform celui mai recent studiu global referitor la software al BSA, utilizatorii de calculatoare din Romania folosesc software nelicentiat la cote alarmante, in ciuda faptului ca a fost demonstrata o stransa legatura intre software-ul nelicentiat si atacurile informatice.

Studiul, denumit Seizing Opportunity Through License Compliance (trad: Capitalizarea oportunitatilor prin licentiere corecta), evidentiaza faptul ca in Romania nivelul de programe software instalate pe computere fara licente corespunzatoare se ridica la 60 de procente. Aceasta reprezinta o scadere de 2 puncte procentuale comparativ cu 2013, cifra indicata de studiul BSA anterior.

“Asa cum indica raportul, in cadrul unei companii este extrem de important sa se constientizeze ce software ruleaza”, a declarat Victoria A. Espinel, Presedinte si CEO al BSA | The Software Alliance. “Multi dintre Directorii de Tehnologia Informatiei (CIOs) nu cunosc pe deplin ce programe pentru calculator sunt folosite pe sistemele lor sau daca acestea sunt legitime.“

Studiul, care include in sfera de analiza consumatori, manageri IT si companii utilizatoare de PC-uri, subliniaza ca gradul de folosire de software nelicentiat este inca ridicat si ca atat persoanele fizice, cat si companiile se joaca cu focul atunci cand folosesc programe pentru calculator nelicentiate, din pricina stransei legaturi care exista intre utilizarea de software nelicentiat si atacurile informatice. Atunci cand se utilizeaza software nelicentiat, probabilitatea de incidenta malware creste spectaculos, iar costurile gestionarii incidentelor malware pot fi uriase. De pilda, numai in 2015, atacurile informatice au adus companiilor prejudicii de peste 400 de miliarde USD.

Studiul mai arata, printre altele, ca:

  • 39 de procente din software-ul instalat pe computerele din intreaga lume in 2015 nu era licentiat corespunzator, ceea ce reprezinta doar o scadere modesta fata de cele 43 de procente in 2013, conform studiului BSA precedent;
  • Chiar si in anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizata de software este surprinzator de frecventa. Studiul indica o rata de 25 de procente la nivel mondial in domeniul bancar, de asigurari sau in domeniul bursier/al valorilor mobiliare.
  • Directorii de Tehnologia Informatiei (CIOs) estimeaza ca 15% din angajati instaleaza software pe reteaua interna fara cunostinta lor, dar subestimeaza gravitatea situatiei; un numar aproape dublu – adica 26% dintre angajati – arata ca instaleaza software neautorizat in retea.

In ciuda acestor cifre, raportul releva o constientizare sporita a problemei:

  • Directorii de Tehnologia Informatiei (CIOs) s-au declarat ingrijorati in primul rand de pierderea de informatii aferenta unui asemenea incident de securitate.
  • Ei au mai spus ca tocmai evitarea pericolelor de securitate informatica este un motiv extrem de important pentru care trebuie sa se asigure ca software-ul din reteaua lor este autorizat si licentiat pe deplin.
  • In cadrul studiului aprofundat pe angajati, 60% au mentionat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicentiat ca un motiv primordial pentru a folosi software autorizat si licentiat pe deplin.

Studiul adauga si ca firmele pot diminua riscurile de securitate informatica pe care folosirea de software nelicentiat le presupune prin verificarea faptului ca toate programele pentru calculator sunt achizitionate din surse legitime, precum si prin implementarea unui program intern de gestionare a activelor software (SAM - software asset management). Organizatiile care vor pune in aplicare SAM vor sti exact ce programe sunt in retea si daca sunt legitime si licentiate; vor optimiza utilizarea de software prin folosirea acelor programe care se potrivesc cel mai bine activitatii lor; vor dispune de reguli si proceduri privind achizitia, utilizarea si retragerea de programe din uz; si vor avea programul SAM perfect integrat in afacerea lor.

In ceea ce priveste zonele geografice, studiul de anul acesta evidentiaza urmatoarele:

  • Regiunea cu cea mai mare rata de utilizare de software nelicentiat este Asia-Pacific, cu o rata de 61 de puncte procentuale, o scadere de un procent fata de situatia din 2013, din precedentul studiu BSA.
  • A doua regiune ca rata a folosirii de software nelicentiat este Europa Centrala si de Est, cu 58 de puncte procentuale (o diminuare de trei procente fata de 2013), urmata de Orientul Mijlociu-Africa, cu 57 de puncte procentuale (in scadere cu doua procente fata de 2013).
  • America de Nord ramane zona cu rata cea mai scazuta, anume 17 procente, cu toate ca si aceasta se ridica la o valoare comerciala semnificativa, de 10 miliarde USD.
  • In Europa de Vest, rata totala a scazut cu un punct, ajungand la 28 de procente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri