Hackerul roman Guccifer va petrece cel putin doi ani dupa gratii dupa ce a pledat vinovat miercuri dimineata ca a spart conturile de email ale familiei Bush si ale altor personalitati importante si pentru furt de identitate, relateaza Associatred Press.

Potrivit documentelor depusa in instanta, Marcel Lazar Lehel a recunoscut ca, cel putin din octombrie 2012 pana in ianuarie 2014 a obtinut in mod intentionat acces neautorizat la emailuri personale si conturi de pe retelele de socializare ale unui numar de aproximativ 100 de americani. El a facut acest lucru in mod ilegal, pentru a obtine acces la informatiile personale si corespondenta victimelor, se arata in declaratia depusa in instanta, scrie News.ro.

Printre victimele sale se numara membrii ai familiilor apropiate ale cel putin doi fosti presedinti americani, un fost membru al cabinetului american, un fost membru al Statului Majori Interarme si un fost consilier prezidential, a recunoscut romanul.

De asemenea, Lazar a precizat in declaratie ca a publicat corespondenta electronica privata a victimelor sale, informatii medicale si financiare si fotografii personale.

Sentinta in cazul lui Guccifer va fi data pe 1 septembrie 2016

„Piratii informatici precum Marcel Lazar cred ca pot actiona cu impunitate din locuri sigure din strainatate, dar parteneriatul Departamentului Justitiei cu fortele de ordine din intreaga lume asigura faptul ca pot fi adusi in fata justitiei”, a declarat procurorul general adjunct Leslie Caldwell. “Lazar a incercat sa obtina faima prin spargerea conturilor online ale americanilor si prin publicarea informatiilor lor personale; in loc de asta a fost condamnat in tribunalul federal american”, a adaugat el.

“Lazar va fi pedepsit pentru incalcarea dreptului la viata privat a zeci de americani (…). Aceste condamnari arat faptul ca infractorii informatici nu se pto ascunde de justitie”, a precizat si procurorul Dana Boente.

Marcel Lazar Lehel a fost extradat in SUA si este vizat in total de noua capete de acuzare: trei pentru acces neautorizat la computere personale, trei pentru frauda online, unul pentru furt de identitate, unul pentru obstructionarea justitiei si unul pentru hartuire online.
Guccifer a devenit cunoscut in 2013, cand si-a asumat responsabilitatea pentru ca a spart conturile de internet ale familiei fostului presedinte George W. Bush si a publicat tablouri pictate de fostul presedintele american, inclusiv autoportrete in cada.

De asemenea, el a facut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste si fotografii pe care comisarul european Corina Cretu i le-ar fi trimis lui Colin Powell in perioada 2010 - 2011.

Lehel ispasea in Romania o pedeapsa de sapte ani de inchisoare, dispusa in mai 2015 de Curtea de Apel Bucuresti. Aceasta a mentinut decizia din iunie 2014 a Tribunalului Bucuresti in cazul lui Lehel.

Tribunalul l-a condamnat atunci la patru ani de inchisoare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale directorului SRI George Maior, si a constatat ca Marcel Lazar Lehel a mai fost condamnat, in 2012, de Judecatoria Sectorului 3, la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale unor vedete. Astfel, pedeapsa finala a ajuns la sapte ani inchisoare.

La inceputul acestei luni, postul american de televiziune Fox News a realizat un interviu cu hackerul roman Guccifer, care a spus ca a fost foarte usor sa ii sparga contul de mail al lui Clinton si ca a gasit dovezi ca nu a fost singurul, dar si ca a ascuns doi gigabytes de date “care tin de securitatea nationala” si sunt prea sensibile.

Intrebat ce le transmite celor care ii privesc cu scepticism afirmatiile, Lehel a subliniat: “Cred ca puteti gasi dovezile in arhivele Guccifer, din cate imi aduc aminte”.

Echipa de campanie a lui Clinton a respins afirmatiile romanului.

Sursa foto: Benoit Daoust, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri