Hackerul roman a fost adus in Romania sub escorta Politiei Romane, dar si a ofiterilor FBI.

El a fost dus la Penitenciarul Rahova, pentru a ispasi pedepsele contopite dispuse atat de instantele din Romania, cat si din SUA.

Perioada in care Marcel Lazar Lehel s-a aflat in custodia autoritatilor americane a coincis cu escaladarea scandalului privind divulgarea unor e-mailuri ale candidatei democrate Hillary Clinton, care a fost atacata in repetate randuri, mai ales in campania electorala, din cauza continuturilor e-mailuirlor private care i-au fost sparte.

In 1 septembrie, hackerul roman a fost condamnat la patru ani si patru luni de inchisoare de catre o instanta federala americana din Alexandria, Virginia, pentru ca a spart conturile de e-mail ale familiei Bush si ale altor personalitati, precum si pentru furt de identitate.

In luna mai, hackerul roman a pledat vinovat in fata magistratilor americani pentru mai multe acuzatii legate de accesul neautorizat in mai multe sisteme informatice, dupa ce a fost extradat de catre autoritatile romane. Marcel Lazar Lehel a sustinut in fata anchetatorilor americani ca a reusit inclusiv sa sparga serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton.

Citeste si:

Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisa cu sute de foldere la indemana”. Directorul FBI a dezmintit insa la inceputul lunii iulie faptul ca Guccifer ar fi obtinut vreodata acces la e-mailurile cu informatii confidentiale ale democratei.

Procurorii americani sustin ca hackerul roman a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, in perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizati de hacker se numara fostul secretar de stat Colin Powell, mai multi membri ai familiei fostului presedinte George W. Bush, precum si Sidney Blumenthal.

Guccifer a devenit cunoscut in urma cu trei ani, atunci cand si-a asumat responsabilitatea pentru ca a spart conturile de internet ale familiei fostului presedinte George W. Bush si a publicat tablouri pictate de fostul presedintele american, inclusiv autoportrete in cada. De asemenea, el a facut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste si fotografii pe care comisarul european Corina Cretu i le-ar fi trimis lui Colin Powell in perioada 2010 - 2011.

Hackerul roman a fost condamnat, in anul 2014, la o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru ca a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Cretu si ale unor vedete, el fiind incarcerat la Penitenciarul Arad. Decizia de condamnare a fost mentinuta in mai 2015 de Curtea de Apel Bucuresti.
Guccifer a fost extradat in SUA in primavara acestui an.