Iluminatul public pare sa fie pe un nivel mai redus pe piramida nevoilor in Romania, avand in vedere ca in cele mai multe regiuni din tara statul incalca normele Uniunii Europene, nerespectand parametrii de luminozitate si de siguranta, subliniaza, intr-un interviu exclusiv pentru wall-street.ro, Bogdan Balaci, director general Philips Lighting Romania.

Inscrie-te GRATUIT la Smart Future 2017 pentru a afla cele mai noi tendinte in industria Smart - orase, locuinte, birouri, gadget-uri, dar si aspecte de ordin legislativ care impacteaza si vor impacta Romania in viitorul apropiat si mediu.

“Aceasta ar trebui sa fie cea mai mare durere – nerespectarea standardelor de iluminat. Romania are o penetrare de LED mai mare decat Germania, insa nu se respecta standardele UE – pe sosele sunt seturi de standarde, pe aleile din parc, altele, pe autostrazi sunt diferite, si tot asa. Efectul trebuie sa fie unul de uniformitate, luminanta (modul in care se reflecta inapoi lumina), directionare”.

Practic, desi in cele mai multe comune s-a trecut de la tehnologia cu sodiu pe cele cu LED, s-a facut acest lucru doar pentru a reduce consumul. LED-urile lumineaza insa complet diferit fata de becurile incandescente sau cele pe sodiu, trebuie orientate altfel si, eventual, suplimentat numarul lor, ceea ce nu se realizeaza in Romania.

“De exemplu, in fostele state Iugoslave pe care le acopar, nu exista astfel de probleme! In Slovenia este chiar o legislatie MULT mai dura decat cea a Uniunii Europene in materie de iluminat public. Acolo, de exemplu, esti obligat sa directionezi luminile astfel incat sa nu faci poluare luminoasa, oamenii vor si lumina, si sa si vada stelele! In Kosovo insa, stat care nici macar nu este in spatiul Uniunii, sunt respectate standardele mai bine decat la noi”, exemplifica Bogdan Balaci.

Daca ar putea, deci, impune o schimbare pe piata, prima ar fi chiar aceasta – respectarea standardelor UE in materie de iluminat.

“Si problemele nu se limiteaza, din pacate, doar la strazi sau alei. Uitati-va la iluminatul in cladiri publice, in scoli, de exemplu, este nenorocire”, puncteaza oficialul Philips.

Sunt situatii in care lucrurile se fac “pe dos” in Romania – de exemplu, lumini de drum national in parcuri si invers, pe drumuri nationale lumini “oarbe”, de parcuri.

“Intre lumini si pericole potentiale este o legatura directa si foarte clara. A fi biciclist, de exemplu, pe un drum neluminat corespunzator creste gradul de pericol pentru toti participantii la trafic”, continua, aprins, Bogdan.

Un al doilea lucru pe care l-ar schimba

Pe langa alinierea la (sanatoasele si vitalele) norme UE in materie de iluminat public, managerul Philips spune ca ar introduce si pe piata locala conceptul de “iluminare as a service”.

“Practic, dupa licitatii, castigatorul sa opereze timp de 5 ani luminile, incluzand TOATE serviciile aferente – inlocuit becuri, asigurat buna functionare a serviciilor. In prezent, prea multe contracte se realizeaza punctual – schimbi becurile, semnezi condica si daca peste 2 zile se ard…asta este. In vest se face deja tranzitia de la “a cumpara” la “a cumpara servicii”. In cele mai mari orase de la noi a inceput sa fie vizibila aceasta tendinta”, spune Bogdan Balaci.

Iluminatul intr-un Smart City

Partea de iluminare intr-un oras inteligent este extrem de importanta, spune oficialul Philips. Astfel, luminile pot fi integrate cu alte segmente smart.

“De exemplu, pe zona de urgente. Cand cineva suna la 112 intr-o anumita zona sa raporteze un incident, imediat luminile din acele zone ar trebui aprinse la maxim. La fel, atunci cand trece o salvare printr-o anumita zona, luminile se pot aprinde pe perioada trecerii salvarii, noaptea, apoi diminuate”, exemplifica oficialul Philips.

Romania este departe de acest deziderat, poate cu exceptia Alba Iulia. “Philips a implementat lumini inteligente la Tetarom, in Cluj, de exemplu. Mai mult, comunitatea de companii de acolo este incurajata sa dezvolte aplicatii pentru Philips”, mai spune reprezentantul companiei.

Philips Lighting Romania a oferit de asemenea solutii inteligente de iluminat pentru spatiul de birouri exclusivist, recent construit, Aviatorilor 8, situat in Piata Victoriei. Peste 500 de corpuri de iluminat cu LED-uri au fost utilizate pe o suprafata de aproximativ 7.700 mp, reducand consumul de energie cu mai mult de 50% comparativ cu sistemele de iluminat conventionale.

Clienti business sau clienti consumer pentru Philips?

Intrebat ce pondere din clientii business sunt consumer, Bogdan spune ca undeva la 30%. “Anul acesta public sector-ul a fost foarte slab, investitiile in iluminat se pare ca nu reprezinta o prioritate a autoritatilor”, spune oficialul Philips.

O alta problema cu care se confrunta industria, de data aceasta la nivel de consumator, este nerespectarea standardelor “la raft”.

“Gasim in magazine serioase becuri cu LED care nu sunt, de fapt, ceea ce scrie pe cutie – in termeni de lumeni, de exemplu”. Anul trecut, toate brandurile cunoscute din piata acopereau doar circa 10% cota, restul fiind no-name-uri, puncteaza oficialul companiei. Zona de LED-uri a crescut cel mai mult pe zona consumer, dar si pe partea de comert/hipermarket-uri (depozite si centre logistice).

“Romanii au inceput, insa, sa se invete si prefera sa dea mai mult pe un bec de marca, decat sa faca rabat de la calitate si sa schimbe becul saptamanal. Urmare a acestei tendinte, dar si a ieftinirii tehnologiei, am castigat market share mult anul acesta. Oamenii s-au ars destul!”, spune, zambind, managerul Philips Lighting.

Sursa foto: Passigatti | Dreamstime

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri