David Gentle are un job de invidiat – director of foresight la Fujitsu. Cu alte cuvinte, el “prevede” si analizeaza, pe baza informatiilor, ce tendinte tehnologice au loc si care sunt liniile de investitii in acest sens. Am avut ocazia de a sta fata in fata cu el pentru jumatate de ora, afland la ce sa ne asteptam in viitorul apropiat.

“AI-ul va deveni foarte important, si aici vorbim de o multime de lucruri – insa trebuie sa privim la nivel macro. Vorbim de recunoasterea faciala si nu numai, gestica si mersul pot fi indicatori importanti; procesarea vocii si traducere in timp real, de asemenea. Acum doi ani, aceste lucruri erau inca de domeniul SF-ului, acum sunt realitate”, comenteaza el.

Este important ca Guvernele si corporatiile sa foloseasca din plin “image recognition”, pentru a diminua riscurile aferente atacurilor cibernetice. “Practic, prin AI poti converti date in imagini si mai apoi in machine learning – sistemele pot recunoaste tot ce se intampla in anumite circumstante, sa depisteze anumite atacuri sau comportamente suspecte si sa traduca aceste informatii in imagini si cuvinte inteligibile, clare”.

Cum va schimba 5G intreaga lume?

Il intreb pe David Gentle cum ar putea schimba jocurile intrarea 5G pe piata, nu mai tarziu de 2020.

“Aici avem in fata o multime de ramificatii si pot spune ca aplicatiile care vor schimba intr-adevar lumea inca nu s-au facut. Se vor gasi utilizari foarte multe pentru a profita din plin de latimea de banda suplimentara. Se vor schimba felurile in care percepem retelele fixe vs WiFi – vitezele wireless vor depasi, in mod clar, retelele fixe. De asemenea, vom deveni mult mai constienti de aplicatii care nu vor mai fi limitate doar la numite regiuni ale Planetei”, puncteaza specialistul Fujitsu.

Evident, urmatoarea generatie de aplicatii mobile va consuma mult mai multe resurse, fiind, deci, si mult mai performante.

“Masinile vor deveni conectate si vor comunica intre ele, in timp real, in trafic. Este doar una dintre aplicatiile la care se lucreaza deja”.

O lume extrem de complexa

Complexitatea a devenit ceva banal in viata noastra; in paralel, insa, “nu-mi amintesc in cariera mea sa fie atat de SIMPLU”.

Aparenta contradictie este explicata rapid de expertul Fujitsu. “Va fi mai simplu, mult mai simplu, pentru clientul final – de la a conduce o masina sau a gasi ceea ce doresti intr-un magazin, pana la a folosi terminalele mobile si propria casa. Va deveni, insa, mult mai complex pentru companiile dezvoltatoare de tehnologie si aplicatii. Va trebui sa gandesti la nivel macro, mondial, investitiile necesare vor creste si, de asemenea, va trebui sa concurezi cu din ce in ce mai multe companii de mici dimensiuni dar extrem de agile”, comenteaza David Gentle. Totodata, se vor forma ecosisteme din ce in ce mai complexe.

Si in Romania?

In conditiile in care Romania lupta acum cu, poate, cel mai inchis si corupt Guvern din ’89 in prezent, il intreb pe Gentle ce s-ar putea face si, de asemenea, cum s-ar putea integra tehnologia futurista intr-un astfel de stat.

David Gentle raspunde diplomatic: “Am o veste buna – tehnologia devine din ce in ce mai democratizata. Se lucreaza aproape doar open source, totul este mai accesibil si Guvernele, primariile, incep sa inteleaga importanta noilor tehnologii in viata de zi cu zi. Nu mai ai nevoie de investitii atat de masive pentru un oras inteligent, de exemplu – si sunt convins ca si Romania se va bucura, rapid, de inovatii in domeniu”.

In ce ar investi David Gentle, daca ar putea? Raspunsul ma surprinde, intrucat (chiar) suna a Science Fiction.

“In instrumente mai performante pentru a fi capabil sa vad in viitor! Nu glumesc, acest lucru va deveni din ce in ce mai posibil; vom folosi date din trecut pentru a prezice viitorul apropiat. Organizatiile, magazinele, vor putea sti ce urmeaza sa faca clientii, alte companii sau organizatii vor putea reactiona la dezastre inainte de a avea loc efectiv. Totul, big data”, explica specialistul.

Alte tendinte sunt in domeniul wearables. Pe langa ceasuri sau bratari inteligente, vor deveni mainstream uniforme, tricouri sau pantaloni care masoara anumite semne vitale ale corpurilor. Acestea vor detecta bataile inimii, transpiratia, mediul inconjurator, urmand a fi folosite inclusiv de politie sau pompieri.

“Realitatea augmentata va exploda in viitorul foarte apropiat, urmand sa aducem informatia in casele oamenilor – deja exista o multime de aplicatii si aplicabilitatii ale realitatii amplificate”, puncteaza specialistul.

In ce ar inveti 100.000 de euro, acum?

Viitorul este al cunoasterii, spune David Gentle.

“As fi interesat sa imi deschid un business de analiza a datelor, mai departe de Web analyst insa. Poate ceva pe healthcare, sa depistez anumite tipare. Viitorul este al management-ului de big data, traducerea acestora in statistici clare, coerente. Organizatiile sunt inca foarte axate pe lucrurile tangibile; lucrurile se schimba”.

Citeste si:

    Pana la urma, David lucreaza cu intangibilul, deseori. Il intreb care sunt provocarile unui astfel de job, si, razand, imi spune ca este, intr-adevar, uneori dificil sa fie credibil. “Vorbesc de ceva intangibil, este deci uneori provocator sa ii fac pe oameni sa priveasca in viitor, la ce se va intampla. A misca mintile umane, a le arata ceva ce inca nu exista este cel mai important lucru. Trebuie sa iesim din traditional, din zona de confort si sa evoluam”.

    Daca ar fi sa recomande o carte, David Gentle, poate deloc surprinzator, se duce catre mediul SF, distopic – Brave New World este alegerea sa. “Este o carte care prezinta un viitor distopic, plin de tehnologie si aparent foarte placut. Insa este doar o aparenta si, de asemenea, un avertisment pentru urmatoarele generatii – atentie la felul in care utilizati tehnologia, creati-va un viitor mai luminos”, incheie specialistul Fujitsu.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri