Atacurile cu software care urmaresc obtinerea de cripto-monede fac parte dintr-o tendinta pe care Kaspersky a evidentiat-o in predictiile pentru acest an. Astfel, ne asteptam ca hackerii sa profite in 2018 de popularitatea in crestere a cripto-monedelor si sa fure bani din portofelele digitale ale utilizatorilor sau sa instaleze, in secret, instrumente de mining pe dispozitive, mai ales pe cele mobile. Cercetarea Kaspersky Lab arata ca numarul celor afectati de astfel de atacuri a depasit deja doua milioane in 2017.

Pe de alta parte, daca problema este gestionata corespunzator si au acceptul utilizatorului, unele forme de mining de cripto-monede s-ar putea sa devina o forma legala de monetizare pentru site-uri si/sau aplicatii, care sa inlocuiasca, in timp reclamele de pe site-uri. Cu alte cuvinte, utilizatorii si-ar oferi, in cunostinta de cauza, resursele, in schimbul accesarii continutului disponibil pe site-urile respective.

Astfel de atacuri sunt posibile din cauza unor vulnerabilitati pe care le are fie site-ul, fie firma de hosting si sunt usor de facut, multe site-uri fiind sparte si injectându-li-se codul Coinhive in sursa. "In ultimele 30 de zile am identificat 241 de site-uri in Romania care ruleaza Coinhive pe computerele vizitatorilor, dar cercetarea continua si probabil numarul final va fi mai mare".

Un astfel de atac nu este neaparat foarte periculos pentru vizitatorii site-ului, dar are efecte neplacute, pentru ca foloseste resursele dispozitivelor si le incetineste functionarea.

Kaspersky: Cel mai lung atac...
Citeste si: Kaspersky: Cel mai lung atac din trimestru a fost activ 277 de ore

“Pentru a se proteja, le recomandam administratorilor de site-uri sa foloseasca solutii complexe de securitate, care sa includa protectie pentru server, iar utilizatorilor de Internet sa isi mentina programele de securitate actualizate, pentru a putea sa blocheze script-uri de acest fel. De asemenea, le recomandam si extensii de browser cum sunt uBlock Origin, Noscript sau Adblock, pentru a combate tentativele de a le folosi resursele fara stirea sau acordul lor”, spun oficialii Kaspersky.