Site-ul Antena 3 are implementat un script care se foloseste de procesoarele computerelor vizitatorilor pentru a mina (genera) criptomonede, fara ca utilizatorii sa stie acest lucru.

UPDATE: Reprezentantii Antena 3 au emis un comunicat prin care precizeaza ca a fost vorba despre un atac al unor hackeri.

„A fost un atac al unor hackeri, care au reusit sa injecteze un script in pagina de LIVE a site-ului antena3.ro. Imediat ce am fost alertati am eliminat problema, azi-noapte (n.r. 11 ianuarie) in jurul orei 02:00. Sunt lucruri care se intampla in online, important este sa le depistezi si sa le contracarezi”, a declarat Augustin Roman, Director Digital Antena TV Group.



UPDATE
: Seful operatiunilor digitale de la Antena Grup, a spus, joi dimineata, pentru Hotnews.ro, ca nu este vorba despre o initiativa a echipei sale, ci despre "un hack". Avem echipa de programare si sysadmin, care lucreaza de cateva ore la remediere si securizare bresa."


Astfel, procesoarele computerelor care viziteaza site-ul Antena 3 sunt suprasolicitate si folosite, in mod malitios, pentru ca Antena 3 sa produca bani de pe urma lor.

Codul malitios a fost descoperit de un utilizator de Reddit, iar scriptul foloseste la maximum procesoarele celor care acceseaza site-ul Antena 3 – cresterea fiind de pana la 150%. Descoperirea a fost confirmata de mai multi utilizatori, iar scriptul in cauza poarta numele “CoinHive”, moneda minata fiind Monero, scrie Start-Up.ro.

Nu se stie daca respectivul cod a fost injectat in site de un angajat al site-ului live.antena3.ro, sau daca vorbim despre un tert care a spart site-ul. Cu toate acestea, dupa cum se discuta si pe thread-ul de Reddit, un hacker ar fi incercat sa ascunda codul si ar fi setat scriptul astfel incat sa nu foloseasca procesorul la maximum, pentru a evita detectia.

Efectele asupra vizitatorilor nu sunt catastrofice, dar sunt deranjante. Procesorul fiind folosit la maximum, computerul se va misca considerabil mai greu. Aparent, codul afecteaza si utilizatorii de smartphone-uri si tablete.

”Desi nu este considerat periculos, software-ul pentru mining reduce performanta sistemului dispozitivului ceea ce, inevitabil, afecteaza utilizatorul,” spune Alexander Kolesnikov, Malware Analyst la Kaspersky Lab. ”In plus, creste factura la electricitate a victimei – din nou, un efect nu foarte important, dar neplacut. Bineinteles, unele persoane ar putea fi de acord stiind ca altcineva castiga bani de pe urma lor, dar ii sfatuim pe utilizatori sa impiedice aceste tentative, deoarece, chiar daca nu sunt efectuate cu programe malware standard, reprezinta, totusi, o activitate frauduloasa”.

Citeste mai multe pe Start-Up.ro.

Sursa foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri